Identificiran “novi soj” koronavirusa

Identificiran “novi soj” koronavirusa

Više od tisuću slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa otkriveno je u proteklih nekoliko dana u Engleskoj, uglavnom na jugu zemlje gdje bi to moglo biti povezano sa skokom broja zaraženih, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Matt Hancock.

Ministar zdravstva također je kazao da je obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija te da Porton Down radi na detaljnim studijama novog slučaja.

Hancock dodaje kako “ništa ne sugerira” da novi soj uzrokuje teže oblike bolesti ili da cjepivo neće biti djelotvorno i za ovaj soj. “Inicijalna analiza sugerira da ta varijanta raste brže od postojećih varijanti”, dodao je.

Zastupnicima u Donjem domu je također kazao da je protekloga tjedan zabilježen nagli, eksponencijalni rast novih slučajeva na području Londona, Kenta, dijelova Essexa i Hertfordshirea, piše BBC.

“Ne znamo u kojoj je mjeri nagli rast rezultat novog soja virusa, no bez obzira na uzrok moramo poduzeti brze i odlučujuće radnje. To je apsolutno nužno da bismo kontrolirali ovu smrtonosnu bolest dok ne dobijemo cjepivo”, rekao je. Javlja N1