Lavrov zavšio posjet Hrvatskoj…

Svečanim otvorenjem nove zgrade veleposlanstva Rusije u Zagrebu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov završio je službeni posjet Hrvatskoj. Sastao se najprije s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, zatim s premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem. Javlja HRT

Sastanci su potvrdili dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije. Razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, odnosima EU-a i Rusije te kako ih poboljšati.

Otvorenje nove zgrade ruskog veleposlanstva

U 13 sati svečano je otvorenja nova zgrada veleposlanstva Ruske Federacije. Na otvorenju su uz domaćina Lavrova bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nešto prije 14 sati svečanost je završena te je ministar Lavrov završio poludnevni posjet Hrvatskoj i uputio se u zračnu luku.

Sastanak Milanović-Lavrov

Lavrov se u podne sastao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.  Nakon sastanka nije bilo izjava nego je poslano priopćenje.

– Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike razgovaralo se o političkim i gospodarskim odnosima između Hrvatske i Ruske Federacije kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja odnosa Ruske Federacije s Europskom unijom čija je Hrvatska članica, stoji u priopćenju glasnogovornika Nikole Jelića.

Lavrov se potom u 11 sati sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Nakon sastanka nije bilo izjava nego su iz Vlade izdali priopćenje.

– Razgovor je potvrdio dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije. Razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv COVID-19, stoji u priopćenju Vlade.

– Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga. Predsjednik Vlade pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku, navodi se na kraju priopćenja.

Sastanak Grlić Radman-Lavrov

Ujutro se najprije Lavrov sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

– Vrlo mi je drago što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Rusije koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Susret smo počeli čitanjem poezije. Čitao sam na ruskom poeziju koju je pisao Lavrov, koji uz to što je diplomat ministar je i pjesnik, rekao je ministar Grlić Radman.

– Dva puta smo otkazivali posjet zbog koronavirusa, no evo uspjeli smo se susresti prije Božića. Uvjeren sam da će posjet Hrvatskoj dati dodatan poticaj za nastavak pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima. Današnji razgovori potvrdili su kako za to postoje ne samo potencijali nego i posvećenost s obje strane, rekao je Grlić Radman.

– S ministrom Lavrovom sam potpisao plan konzultacija naših dvaju ministarstava vanjskih poslova za iduće dvije godine, a također je ministar Lavrov s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek potpisao program kulturne suradnje od 2020. do 2020. godine, dodao je Grlić Radman.

Dodao je kako je važno napomenuti da za produbljenje odnosa dviju zemalja značajnu ulogu ima međuvladina hrvatsko-ruska komisija za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Rekao je i da ima mogućnosti produbljenja suradnje u turizmu.

– Razgovarali smo i o područjima u kojima je moguće produbiti suradnju između EU i Rusije. Naglasio sam kako komunikacijske kanale trebamo držati otvorenima i biti u stanju gledati prema budućnosti unatoč aktualnim izazovima u međusobnim odnosima, rekao je Grlić Radman.

Rekao je i kako su razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Europi, osobito u BiH.

– Istaknuo sam kako je u BiH od velike važnosti postići stvarnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda koji sami biraju svoje legitimne predstavnike. Zahvalio sam mu na sudjelovanju na konferenciji o obilježavanju 25 godina Daytonskog sporazuma i porukama koje je poslao. Pohvalio sam ulogu Rusije u postizanje primirja u Gorskom Karabahu te naglasio važnost angažmana skupine iz Minska u daljnjim naporima za postizanje trajnog rješenje. Razgovarali smo i o situaciji u Bjelorusiji, Ukrajini, Bliskom istoku i sjeveru Afrike, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako je nedavno preseljeno hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi na novu adresu te kako mu je drago što se danas otvara novo veleposlanstvo Rusije u Zagrebu.

Lavrov je zahvalio na gostoprimstvu. Rekao je kako se suradnja razvija uključujući i politički dijalog, međuparlamentarne veze, humanitarnu i kulturnu suradnju.

– Što se tiče gospodarskih veza nadam će da se uskoro početi ponovno s radom međuvladina komisija za trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu i tehničku suradnju između naših zemalja. Što se tiče biznisa i poslovnih veza one se razvijaju. Razgovarali smo i o mogućnostima otvorenja ruskog centra za znanost i kulturu u Zagrebu kakvi postoje i u glavnim gradovima drugih zemalja. Razgovarali smo i o BiH i o tome imamo jedinstveni stav da treba poštivati Daytonski sporazum, jednakopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH. Razgovarali smo i o kosovskom problemu. Istaknuo sam neophodnost kako bi Priština ispunila svoje obveze, prije sve neophodno stvaranja zajednice srpskih općina na Kosovu, rekao je Lavrov.

– Europska unija nije baš spremna za dobre odnose s Rusijom, no Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom, dodao je. Javlja HRT