Saucha osuđen na tri godine, a Zeljko na četiri i pol! Objavljeno i koliko novca moraju vratiti

Saucha osuđen na tri godine, a Zeljko na četiri i pol! Objavljeno i koliko novca moraju vratiti

Bivši predstojnik Ureda premijera i njegova tajnica proglašeni su krivima za lažiranje putnih naloga

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko krivi su u aferi Dnevnice, presudilo je tako sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu kojim predsjeda sutkinja Sanja Mazalin. Saucha je došao na izricanje presude, koja je nepravomoćna, a Sandra Zeljko se nije pojavila. Saucha je bio vidno potresen prilikom izricanja presude. Javljaju 24sata

Saucha je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine zatvora, a Sandra Zeljko dobila je 4,5. Također im je izrečena sigurnosna mjera obavljanja službene dužnosti pet godina.

Podsjećamo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda premijera lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko, bivšom ‘krunskom svjedokinjom’ u tom slučaju, nezakonito stekao 580.000 kuna.

Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom.

No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se. Istražitelji su sumnjali da je dio novaca Zeljko potrošila na cipele.

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici ‘Predstojnik’ lažirala potpise tadašnjih šefova premijerovog ureda, Nevena Zelića i Davora Božinovića. U uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali.