U petak prijedlozi novih mjera, na stolu i propusnice: ‘Moramo izdržati još 6 mjeseci‘

U petak prijedlozi novih mjera, na stolu i propusnice: ‘Moramo izdržati još 6 mjeseci‘

Predsjednik Vlade održao je svoju prvu press konferenciju nakon izlaska iz izolacije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu malo poslije 16 sati održao je press konferenciju, prvu nakon što je izašao iz samoizolacije u kojoj je bio zbog zaraze covidom-19.

– Mislim da se svi zajedno nosimo s jednom okolnosti koja je promijenila način života i u Europi i u Hrvatskoj. Želim još jednom kazati, u svoje ime i ime Vlade, koliko nam je žao svih onih koji su izgubili život od covida-19. Brojevi koje danas vidimo, iako su trendovi povoljniji, su još uvijek vrlo visoki. Moramo i dalje provoditi mjere i ako je potrebno, vidjeti gdje ih je moguće ciljano postrožiti i biti odgovorni i pomoći prenapregnutom zdravstvenom sustavu – tu izjavljujem zahvalnost i ministru Berošu i svim ljudima u sustavu.

Ni u jednom trenutku naš sustav nije došao u situaciju da se nekome kome treba skrb ta zdravstvena skrb i ne pruži. Imali smo do sada zbog pandemije oko 30 milijardi kuna troškova sve zajedno. Mi smo istodobno osigurali i sredstva za gospodarski oporavak. Nadalje, sljedećih 10 godina bit će nam raspolaganju 24,2 milijarde eura od EU što je izuzetno važno, rekao je premijer pa nastavio. Piše Jutarnji list

 – Što se tiče cjepiva, EU je pomaknula svoje rokove te bi prve pošiljke cjepiva u Hrvatskoj, onog Pfizerova, mogle biti ranije i nego što smo očekivali. Uskoro ćemo znati i dinamiku cijepljenja u Hrvatskoj kroz narednih 6 mjeseci.

“Konsolidiramo prijedloge za nove mjere”

Što se tiče novih mjera, mi konsolidiramo prijedloge, i oni će u petak biti spremni. Moramo prevenirati daljnje širenje epidemije u Hrvatskoj. Moram reći i da ćemo sutra na Vladi imati točku za aktivne mjere zapošljavanja, to jest naknade po radniku oko 4000 kuna i za siječanj i za veljaču. O tome ćemo više kazati sutra, rekao je premijer i dodao da su proteklih 15, 17 dana na bili vrlo dinamični što se tiče rada Vlade. Plenković je također rekao da je aktivno pratio rasprave u Saboru te rekao da ne stoji da se važne teme nisu raspravljale.

Plenković je dodao i da je Hrvatska dobila bespovratna sredstva u iznosu čak 11 posto BDP-a od EU, po čemu smo prvi u Europi.

– Mi smo u nacionalnom planu oporavka gospodarstva predvidjeli 5 temeljnih komponenti, rekao je Plenković pa nabrojao koja su područja u pitanju.

Plenković je rekao i da će se uvažiti dobri komentari na Nacionalnu razvojnu strategiju, a dodao je i da će na početku iduće sjednice Sabora zaokružiti proces rasprave o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

– Osvrnuo bih se i na konferenciji o 25-godišnjici Daytonskog sporazuma. Predsjednik Milanović i ja poslali smo zajednički stav Hrvatske o BiH, naglasili podršku BiH i podršku hrvatskom narodu u toj zemlji. Također smo spomenuli da se mora ispraviti neugodna situacija prema kojoj Hrvati u BiH nisu ravnopravno zastupljeni od 2006. godine nadalje – rekao je Plenković.

O propusnicama

Upitan o mogućem postrožavanju mjera i eventualnim propusnicama, premijer je rekao:

– Konsolidiraju se prijedlozi, najvažnije je smanjiti kretanje populacije i ublažiti kontakte. Posebno je važan element koji se odnosi na škole i fakultete koji do 18. siječnja rade online. Sada je bitno da vidimo hoće li mjere, npr. propusnice, doprinijeti tome da se smanji kretanje populacije i dinamika populacije. O tome će se sutra organizirati i sastanak Znanstvenog savjeta.

O nabavi borbenih aviona je pak poručio:

 – Koliko ja znam Povjerenstvo je pri kraju izrade izvješća, a Vlada će onda proučiti prijedloge koji će doći, rekao je premijer.

Na pitanje zašto i dalje nemamo “semafor” epidemije, Plenković je rekao:

– Mi smo cijelo vrijeme donosili adekvatne i primjerene mjere. Restriktivne su bile na početku epidemije, kada smo puno manje znali o njoj. Mi moramo donositi mjere u skladu sa situacijom, ali i razmišljati o široj društvenoj slici. Vidjeli smo i komparativnu sliku nekih drugij zemalja koje su rano ušle u strože mjere i nažalost nisu obuzdale mjere. Semafor možemo stavljati, ali želimo iz dana u dan pratiti situaciju, rekao je premijer.

Na pitanje zašto jasno ne kaže kada ćemo imati strože mjere, to jest zašto nema neke predvidljivosti, Plenković je rekao.

– Što se tiče komparativne slike tu moramo biti skroz jasni. Postoji jedan veliki zamor populacije u Hrvatskoj i globalno s covidom-19. Mi smo cijelo ovo vrijeme bili odgovorni i poduzimali mjere za koje smatramo da su dobre, tako da smanjimo širenje epidemije, umanjimo utjecaj na zdravstvo, ali i utjecaj na cijeli društveni život. Podsjećam da ljudi zahvaljujući našim mjerama nisu izgubili posao, svi dobivaju plaće. Mislim da smo napravili maksimalne napore da napravimo ono što treba. Svaki život je važan i iskazujem razumijevanje za one suočene s osobnim tragedijama, a slična je situacija i u mnogim drugim zemljama.

O odgovornosti za epidemiološku situaciju

Upitan o vlastitoj političkoj odgovornosti za aktualnu epidemiološku situaciju, premijer je rekao:

– Bitka protiv covida dobiva se na dvije razine. Prva je kroz Stožer i Vladu, a druga je kroz odgovornost građana. Ja sam rekao da nerado ulazimo u sankcije zbog nepridržavanja mjera. Naš princip je od prvog dana bio da sve što zna Vlada, zna i javnost. Naravno da je u konačnici odgovornost na onima koji upravljaju zemljom, poručio je Plenković i rekao da anketu N1 televizije o povjerenju građana u Stožer i Vladu nije gledao.

Premijer je rekao i da će nam za procijepljene određenog stupnja populacije trebati barem 6 mjeseci.

– Moramo još tih 6 mjeseci izdržati ekonomski, financijski i kao društvo – rekao je premijer.

Upitan o razgovoru s Lavrovom, to jest konkretno Ukrajini, Plenković je rekao da je s ruskim ministrom vanjskih poslova razgovarao o svim aktualnim globalnim temama.

– Što se tiče Ukrajine, ja sam uvijek bio na sitoj poziciji, a mi podsjećamo i na mirnu reintegraciju teritorija po primjeru kako je Hrvatska to uspješno napravila s Podunavljem. Tu nije bilo nikakvih loših reakcija s njegove strane – rekao je Plenković.

Premijer je rekao i da u trenutku kada je na proljeće proglasio pobjedu nad covidom-19 rekao da stoji iza svojih riječi i da tada zaista jesmo imali dobru situaciju.

 – Mi smo tada, sjećate se, i s razlogom inzistirali na izborima. Nije ovo danas nešto što pogađa samo Hrvatsku. Pogledajte danas i Sloveniju i Njemačku. Nije ovo izvlačenje, ali covid-19 je u ovom trenutku vrlo intenzivan.

Apel građanima

Na pitanje je li mu žao što nije mjere donio 28.10 kada su ih uvele mnoge druge zemlje, premijer je rekao da mu je žao svakog života, ali mu nije žao za vrijeme kada su uvedene mjere.

 – Stalno apeliram na građane. Moramo znati da je covid-19 ozbiljna bolest koja dovodi do smrti. Ponavljam, nerado smo išli u mjere sankcioniranja građana, ali ovo je opasna bolest. Imamo sada i ozbiljno pitanje antivakserskog pokreta i to moramo riješiti. Moramo organizirati cijepljenje čim više i čim bolje – rekao je Plenković i poručio da u Hrvatskoj ima predstavnika oporbe koji idu na razno razne bizarne skupove pa kritiziraju Vladu jer ne “donosi mjere”.

 – Ja sam se pazio ne znam koliko i opet sam se zarazio. Srećom, nisam nikog drugog zarazio. Zato, odgovornosti nikad dosta.

Komentirajući presudu ESLJP-a koja je u sporu Ljubljanske banke stala na stranu Hrvatske premijer je rekao da je zadovoljan i da ta presuda potvrđuje konzistentnost stava nađe zemlje. Plenković je istaknuo da njegov i Janšin tim imaju zaista dobar odnos i da rješavaju niz važnih pitanja.

 – Imamo izvanredne odnose i dobro je da nas je i Slovenija predstavljala u Bruxellesu prošlog tjedna – rekao je Plenković.

Upitan o nedostatku tople vode u bolnici u Splitu, premijer je rekao da vjeruje da će ravnatelj Meštrović to pitanje sigurno riješiti.

 – Ne mogu sada ja odavde rješavati pitanje tople vode u bolnici u Splitu, oni će ga riješiti – rekao je Plenković.

Na pitanje o puštanju Dražena Barišića iz pritvora, Plenković je rekao da Barišić ima pravo aktivirati svoj mandat u Saboru i da mu to pravo nitko, pa ni HDZ, ne može oduzeti.