‘Kad su mi rekli da propusnice ne vrijede i za nas saborske zastupnike, poludjela sam’

‘Kad su mi rekli da propusnice ne vrijede i za nas saborske zastupnike, poludjela sam’

Stožer razmatra hoće li ponovno prije Božića uvesti propusnice. Zastupnica Domovinskog pokreta, Karolina Vidović Krišto, poručuje da to onda mora vrijediti za sve građane pa i zastupnike

Meni je obitelj na prvom mjestu, bez obzira na to kakve su odluke Stožera i zakonodavne vlasti. Moja odluka je uvijek da sam doma za Božić. Ima nas, velika smo obitelj, Bogu hvala imamo četvero djece, poručila je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto upitana kako će proslaviti Božić. Pišu 24sata

Što se tiče mogućeg ponovnog uvođenja propusnica kojima bi se onemogućilo putovanje između županija i odlazak rodbini u drugim krajevima, a s ciljem smanjenja širenja zaraze za vrijeme blagdana, Vidović Krišto ljuti što to ne vrijedi za sve. 

– Danas mi je jedan kolega rekao da to ne vrijedi za nas saborske zastupnike i tu sam poludjela. Zakoni trebaju biti po mjeri čovjeka, svakog hrvatskog građanina, a bilo kakva represija koja nije utemeljena mora jednako vrijediti za svakoga – poručila je. 

Da bi rekla da li je ta mjera dobra ili nije, istaknula je, trebala bi biti upućena u stvarno stanje što se događa i zbog čega se donosi.

– Ja sam otpočetka upozoravala da treba otvoriti širu javnu raspravu svih relevantnih stručnjaka, a ne samo onih koji su izabrani u vlasti. E sad, ako nemate tu temeljnu pretpostavku, govoriti kasnije o nekim donesenim zakonima ili odlukama je bespredmetno – rekla je.

Podsjetimo, ni na proljeće zastupnici nisu trebali imati propusnice već su mogli putovati sa zastupničkom iskaznicom.

–  Hrvatski sabor zastupnicima ne izdaje posebne dozvole, za dolazak na sjednicu Hrvatskog sabora služi im njihova zastupnička iskaznica. Za obavljanje svojeg rada saborski zastupnici mogu se služiti svojim zastupničkim iskaznicama. Tako je dogovoreno sa Stožerom civilne zaštite i Ravnateljstvom policije – pojasnila je tada glasnogovornica Sabora, Marina Buntić. 

Zastupnici od sutra idu na stanku do 15. siječnja i vraćaju se svojim kućama. No, hoće li oni moći u privatne svrhe iskorištavati zastupničku iskaznicu i kretati se kamo hoće, ostaje na njima samima, a službeni odgovor Stožera objavit ćemo čim ga dobijemo.