Došao u HSS jer mu je netko rekao da će biti novi šef stranke, pa brzo otišao…

Došao u HSS jer mu je netko rekao da će biti novi šef stranke, pa brzo otišao…

Mario Rajn došao je u HSS jer mu je netko rekao da će biti predsjednik stranke. Kad od toga nije bilo ništa, jednostavno je otišao. Jedino mi je žao što sam ga stavio na izbornu listu, rekao nam je predsjednik HSS-a Krešo Beljak

Aleksandra Bukovčan, nekadašnja glumica u filmovima za odrasle, poznata je po tome da stranke mijenja munjevitom brzinom, no ona je samo aktivistica željna srušiti postojeći i izgraditi novi sustav. Piše Dražen Ciglenečki Novi List

Mario Rajn je već prilično ozbiljan političar, od 2017. je gradonačelnik Križevaca, ali u svega deset mjeseci on se učlanio u HSS i napustio tu stranku. Krajem veljače ga je predsjednik HSS-a Krešo Beljak predstavio u Saboru kao znatno pojačanje svoje stranke, sretan da mu se, nakon brojnih odlazaka i isključenja, napokon netko pridružio.

No, kratko se Rajn zadržao u HSS-u, već u srijedu navečer Hina je izvijestila da je on opet nezavisni križevački gradonačelnik.

Pokušali smo jučer razgovarati s Rajnom, ali pozivi na njegov mobitel bili su usmjereni tajnici u gradskoj upravi, koja je tvrdila da gospodin gradonačelnik ima puno posla i da je stalno zauzet. Zato se možemo poslužiti samo Rajnovim izjavama što ih je prenijela Hina.

Uglavnom, razočarao se HSS-om i priznao da im je pristupio jedino zato što je procijenio da će ta stranka poslije izbora za Sabor sudjelovati u vlasti pa da bi onda u tom slučaju i on mogao od toga politički profitirati.

Želja za vlašću

– Moj ulazak u HSS bio je motiviran isključivo željom da s pozicije vlasti, nakon parlamentarnih izbora, što više pridonesem daljnjem razvoju Križevaca. Tim više što je ta stranka tada iskazivala interes za podržavanje zelenih politika, što je jedna od važnijih okosnica mojeg djelovanja.

No, iskazani interes u tom, kao niti u ostalim važnim područjima, nije se pokazao i u praksi. Sada, nakon deset mjeseci, mogu potvrditi da kroz tu stranku nije moguće djelovati učinkovito i temeljem postavljenih programskih smjernica, rekao je Rajn.

Premda je, da se barem malo informirao, morao znati da HSS više godina prolazi kroz previranja, gradonačelnik Križevaca im je potpisao pristupnicu. Ali, u srijedu je zaključio da »unutarstranačka nadmudrivanja i politička kaljuža« nisu njegov način rada.

Ipak, Beljak uopće nije iznenađen Rajnovim potezom. Upozorio nas je da je zamjenik gradonačelnika Križevaca Mario Martinčević već u kolovozu otišao iz HSS-a. »Planirali smo modernizirati HSS i promijeniti čelne ljude koji su nakon poraza na izborima morali podnijeti ostavku.

Ako je izgubljena utakmica, za to treba snositi i odgovornost. Prvih dana su izjave išle u tom smjeru, ali Beljak je ubrzo opet počeo manipulirati članstvom i javnošću. HSS je bila moja jedina stranka, nastavljam djelovanje kao nezavisan, a u HSS ću se vratiti kad predsjednik bude Mario Rajn«, izjavio je tada Martinčević za portal Prigorski.hr.

Udar na šefa

– O tome se radi, Rajn je došao u HSS jer mu je netko rekao da će biti predsjednik stranke. Kad od toga nije bilo ništa, jednostavno je otišao. Jedino mi je žao što sam ga stavio na izbornu listu, rekao nam je Beljak. Na listi Restart koalicije u drugoj izbornoj jedinici, Rajn je bio na šestom mjestu i nije osvojio mandat.

– Da je ušao u Sabor, sada bi bio dio parlamentarne većine, uvjeren je predsjednik HSS-a.

Martinčević je u spomenutoj izjavi za Prigorski.hr otkrio da Rajn »poduzima određene poteze kroz Ministarstvo uprave u borbi za HSS«. Dakle, on spada u skupinu Beljakovih oponenata u HSS-u na čelu s Ana-Marijom Petin, koja osporava izbornu skupštinu održanu 30. srpnja i traži da je ministar Ivan Malenica, zbog krivotvorenja dokumenata i kršenja stranačkog Statuta, poništi.

Riješena žalba

Doznajemo da je ministar Ivan Malenica, konačno, nakon nekoliko mjeseci riješio žalbu HSS-ovaca koji ne priznaju da je Beljak regularno ponovno izabran za predsjednika.

Nije isključeno da je Rajn saznao kakav je točno Maleničin pravorijek i da je, ako je on nepovoljan za njegovu stranu, naprosto odlučio dignuti sidro i napustiti HSS, u kojem se skrasio tek deset mjeseci i nije uspio realizirati svoje, čini se, nemale političke ambicije.