Stožeraške besmislice:Obitelj vam ne smije doći doma, no možete se naći u crkvi i šoping centru. Ili možete skupa u hotel

Stožeraške besmislice:Obitelj vam ne smije doći doma, no možete se naći u crkvi i šoping centru. Ili možete skupa u hotel

Mjere Stožera u praksi često djeluju egzotično

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera predstavljene su nove mjere za sprječavanje širenja koronavirusa. Šef stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podijelio je donesena ograničenja na dva dijela: odluku o nužnim epidemiološkim mjerama i odluku kojom se zabranjuju putovanja izvan matične županije.

Prezentacija novih mjera bila je prilično nejasna pa je Božinović morao nekoliko puta ponavljati kada one stupaju na snagu i do kada traju. Na kraju je to sažeo na sljedeći način: „Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama se produžuje do 10. siječnja. Odluka o zabrani napuštanja županija počinje vrijediti od 23. prosinca i vrijedi do 8. siječnja.

Ni to nije bilo dovoljno jasno, pa je ministar na zahtjev novinara za dodatnim pojašnjenjem kazao da odluka o nužnim epidemiološkim mjerama počinje vrijediti 21. prosinca. No, zapravo nije riječ o novom setu mjera, nego o tome da se produljuje trajanje onih mjera koje su donesene 28. studenog, dodao je ministar. Tada je rečeno da će mjere vrijediti barem do 21. prosinca. Sada je odlučeno da će njihovo trajanje biti produženo do 10. siječnja, a neke od tih mjera su postrožene. Piše TELEGRAM

Koje su mjere već na snazi?

Prisjetimo se ukratko, u ponoć 28. studenog na snagu su stupile mjere kojima je ograničen velik broj svakodnevnih aktivnosti. Među ostalim, zabranjeno je da na javnim okupljanjima bude više od 25 osoba, a na privatnima više od 10 osoba. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata, odlučeno je također. Svadbene svečanosti su zabranjene, a na pogrebima od toga dana ne smije biti više od 25 osoba.

Popunjenost javnog prijevoza ograničena je na 40 posto kapaciteta prijevoznog sredstva. Savki kupac u trgovinama morao imati imati četiri metra kvadratna prostora. Zatvorena su kasina i kladionice. Pekarnice smiju raditi do 22 sata dok se alkohol se ne smije prodavati između 22 i 6 ujutro. Zatvorene su teretane i zabranjeno je održavanje sajmova.

Nisu zatvoreni trgovački centri

Tog 28. studenog posebno je odjeknula odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata osim hotela i kampova koji smiju usluživati samo vlastite goste. Nešto manje ogorčenja građana izazvalo zatvaranje plesnih škola i prekid rada zborova. Uz sve ostalo, broj sudionika na misama ograničen je na 25 osoba, uz preporuku da se misna slavlja provode preko radio i TV programa kad god je to moguće.

Kako prilično katastrofični brojevi zaraženih i umrlih nisu padali ni nakon što su mjere stupile na snagu, uskoro se počelo govoriti o njihovom proširenju. U jednom trenutku tijekom prve polovice prosinca činilo se da je zatvaranje trgovačkih centara neminovno. Pokazalo se da Stožer i Vlada ipak nisu spremni otići tako daleko, pa je 10. prosinca došlo tek do manjih ograničenja broja kupaca koji u isto vrijeme smiju biti u dućanu ili trgovačkom centru.

Što je novoga danas doneseno?

Većina današnjih mjere je, dakle, samo nastavak ograničenja koja su na snazi još od 28. studenog. Neke od njih su naprosto postrožene, pa je tako odlučeno da će od 21. prosinca na privatnim okupljanjima biti dopušteno najviše deset osoba, kao i do sada, ali uz dodatak da te osobe smiju biti iz najviše dva različita kućanstva. Novost, ali ne i obvezujuća odluka, je apel Vlade i Stožera poslodavcima da u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora.

Misna slavlja će se na Badnjak i Božić održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, prema kojima na sedam kvadratnih metara površine u crkvu može ući jedan vjernik, umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve kao do sada. Ta mjera ima iznimku – Krunoslav Capak je rekao da se neće odnositi na članove istog kućanstva. Pravilo od jedne osobe na sedam metara četvornih uvodi se i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.

Zabrana kretanja među županijama nije baš apsolutna

Kao potpuna novost danas je predstavljena samo zabrana kretanja između županija. Naravno, ni ona nije apsolutna: osobe koje za putovanje imaju opravdan razlog moći će dobiti propusnice, a postoje i profesije na koje se ograničenje putovanja neće primjenjivati. Osobe koje u trenutku stupanja na snagu odluke o izdavanju propusnica, 23. prosinca, budu u nekoj drugoj županiji, moći će se normalno vratiti u svoju županiju, odnosno u mjesto prebivališta ili boravišta.

Ministar Božinović na presici je potvrdio kako će ljudi koji su rezervirali smještaj za boravak u hotelu ili drugom privatnom objektu u nekoj drugoj županiji, moći otići do te lokacije. To vrijedi za sve one koji smještaj rezerviraju prije nego mjere stupe na snagu. Dakle, u slučaju da građani žele provesti blagdane izvan mjesta svog boravišta ili prebivališta, evidentno do 23. prosinca trebaju samo uplatiti rezervaciju.

Nije teško zaobići mjere

Kada se sabere sve što je do sada objavljeno o novim mjerama, to ispada otprilike ovako: k sebi u goste smijete pozvati prijatelje ili članove obitelji iz još samo jednog domaćinstva, i to pod uvjetom da vas na druženju ne bude više od deset. Naravno, ti gosti ne mogu doći k vama ako žive u susjednoj županiji.

No, prema genijalnim pravilima Stožera, ako vam je zaista jako stalo do toga da blagdane provedete s prijateljima iz druge županije, još uvijek stignete rezervirati kuću za odmor i zajedno onamo otići. Pritom samo morate paziti na to da vas ne bude više od deset. Ako ste skloni većim druženjima, svi skupa možete se naći u trgovačkom centru. Možete i rezervirati sobe u hotelu pa se miješati do mile volje u hotelskom restoranu ili nekom drugom prostoru predviđenom za druženje, bez obzira na to je li vas više od deset i iz kojih ste se županija skupili.

Na kraju, uvijek možete otići u crkvu ako vam ne smeta to što će u istoj klupi smjeti sjediti samo članovi istih kućanstva. Na raspolaganju su vam i kina, galerije, muzeji te kazališta, pod uvjetom da svaki član društva ima sedam četvornih metara slobodnog prostora.