Civilna zaštita zatrpana pozivima zbog propusnica, Trut otkrio tko ih sve neće morati vaditi za putovanje

Civilna zaštita zatrpana pozivima zbog propusnica, Trut otkrio tko ih sve neće morati vaditi za putovanje

Najviše je migracija zbog posla, kaže Trut, iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije prema Gradu Zagrebu

Zahtjevi za izdavanje propusnica za kretanje između županija od 23. prosinca do 8. siječnja počinju se primati od ponedjeljka, 21. prosinca, u 8 sati ujutro. Piše Jutarnji list

Zahtjevi će se zaprimati preko sustava e-Propusnice, kojemu građani pristupaju putem internetske adrese https://epropusnice.gov.hr.

Trebat će kliknuti na zahtjev za propusnice, gdje će im se otvoriti elektronski obrazac u koji će unijeti svoje podatke, ime i prezime, OIB i razlog zbog kojeg traže propusnicu. Njihov će se zahtjev odmah obraditi i mailom će dobiti propusnicu ili odbijenicu. Sve kategorije građana koji su u odluci o zabrani kretanja između županija navedeni kao iznimke rješavat će županijski stožeri (medicinsko osoblje, osoblje za održavanje cesta, medijsko osoblje…), a slučajeve koji nisu obuhvaćeni predviđenim iznimkama (razvedeni roditelji koji tijekom blagdana trebaju otići po dijete ili uzeti dijete koje je kod bake i djeda i slične situacije) rješavat će Nacionalni stožer civilne zaštite. Svi mailovi i telefonski brojevi objavit će se još tijekom vikenda.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i šef Civilne zaštite Damir Trut kaže da su građanima ostavili vremena da se dobro informiraju tijekom vikenda kako bi do ponedjeljka, kada se počinju zaprimati zahtjevi, bilo što manje nedoumica. Puno je građana koji nisu do kraja shvatili najnovije mjere zabrane kretanja, pa su upitima zatrpali kontakt telefon 0800-80-90 i mail propusnice@rdd.gov.hr. Tako je do subote u 14 sati bilo zabilježeno 5050 telefonskih poziva i još 1913 mailova s upitima.
Iznimkama navedenim u odluci, ako imaju identifikaciju poput radnog naloga, novinarsku iskaznicu, komorsku iskaznicu za medicinare i slično, nije potrebno izdavati propusnice. Za, primjerice, nemedicinsko osoblje koje radi u bolnici i putuje iz jedne županije u drugo poslodavac može ishoditi propusnice od županijskog stožera.

Najviše je migracija zbog posla, kaže Trut, iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije prema Gradu Zagrebu.