Liječnici moraju dokazati da su se zarazili na poslu, inače im se smanjuje plaća. Saborski zastupnici ne moraju otvoriti ni – bolovanje

Liječnici moraju dokazati da su se zarazili na poslu, inače im se smanjuje plaća. Saborski zastupnici ne moraju otvoriti ni – bolovanje

U HUBOL-u navode da mnogi od njih to ne uspjevaju dokazati, a pa u tom slučaju dobivaju za vrijeme bolovanja iznos od 85 posto naknade plaće

Djelatnici zdravstvenog sustava, oni za koje volimo reći da su “na prvoj crti obrane od epidemije”, ne samo da su dijelom dobili niže plaće, već su suočeni s još jednom apsurdnom nepravdom – ona se tiče bolovanja.

U slučaju zaraze koronavirusom, naime, zdravstveni radnici moraju dokazivati da su se zarazili na poslu, inače neće dobiti punu plaću. S druge strane, 24 sata piše kako saborski zastupnici nemaju tih problema, jer oni bolovanje u slučaju zaraze – ne moraju ni otvarati.

“Izborili smo se da se zdravstvenim radnicima Covid prizna kao profesionalna bolest, No, apsurdno je da mi moramo dokazivati da smo zarazu pokupili na radnom mjestu da bi dobili bolovanje u 100-postotnom iznosu. Kolege koji su to morali proći kažu da je lakše napisati doktorat nego skupiti sve te papire da bi se dokazala profesionalna bolest i zaraza na radnom mjestu” – kaže Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, ujedno i liječnica u OB Čakovec.

U HUBOL-u navode da mnogi od njih to ne uspjevaju dokazati, a pa u tom slučaju dobivaju za vrijeme bolovanja iznos od 85 posto naknade plaće. Još su u studenom pisali HZZO-u i ministru Viliju Berošu da se to promijeni. No odgovor HZZO-a bio je da je to tako propisano i da ne mogu ništa, dok odgovor Beroša nisu dobili.

“Sada kada više ne znamo gdje nam je glava, kada se virus širi horizontalno, što Stožer i sam govori javno, kad imamo lokalnu transmisiju i praktički nema odjela na koji virus nije probio barem jednom, to dokazivanje je totalni apsurd i cirkus. Svi koji su u kontaktu s pacijentima izloženi su zarazi. Najmanje što se za zdravstvene radnike u ovoj situaciji može učiniti jest da se bez pitanja prizna ta profesionalna bolest. Nevjerojatno je što se nama radi – ogorčena je Čulinović Čaić.

Državni dužnosnici, saborski zastupnici, ministri, njihovi tajnici i pomoćnici, predsjednici države i Vlade, gradonačelnici, načelnici, župani i još niz ljudi koji spadaju pod tu kategoriju, na svoja radna mjesta, međutim, ne moraju nositi nikakve potvrde da bi dobili punu plaću. To potvrđuje i Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica i predsjednica stranke GLAS, koja je trenutno u izolaciji, a koja nije morala otvarati ni bolovanje, a kamoli dokazivati gdje se zarazila.

“Dužnosnici ne moraju otvarati bolovanje ni pisati godišnji odmor. Mi u Sabor ne moramo donositi ikakve dokaze da smo se zarazili na radnom mjestu niti nam to utječe na plaću. Bez obzira što smo doma 10 dana i gdje se zarazili, plaća je ista” – pojašnjava ova zastupnica za 24 sata.