Može li se ići u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju?

Može li se ići u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju?

U emisiji “U mreži Prvog” razgovaralo se o propusnicama.

Može li se u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju?

“Sve ono što nije sadržano u glavi II, znači ono što nisu žurne službe je zabranjeno. Svima je zabranjen promet i izlazak iz županija. Za te nužne službe daju se propusnice, a za sve ostalo je nadležno Ravnateljstvo civilne zaštite jer intencija je da se ne krećemo da bismo suzbili zarazu i broj zaraženih. Ja sam siguran da je svima teško, dugo vremena to traje pa i psihološki pritisak traje, moramo još dati dodatan napor da još ovo vrijeme dok ne procijepimo određeni broj stanovnika da smanjimo zarazu i ne cijepimo”, rekao je Trut u emisiji “U mreži Prvog”.

“Znači, ostati kod kuće, ostati u obiteljskim balončićima i ne prenositi zarazu – to je najvažnije”, dodao je.

“Svaka situacija će se provjeravati i razgovarat ćemo o njoj, zahtjev se mora poslati Ravnateljstvu i ako zaista bude dobar razlog, odobrit ćemo”, rekao je ipak Trut na kraju emisije o posjetu bolesnim roditeljima.

Zagorski župan Kolar kazao je da nema logike da su Zagreb i Zagrebačka županija jedna zona i da je tu dozvoljeno kretanje. “To je milijun i nešto ljudi, a mi sa 130 tisuća ljudi smo zatvoreni”, rekao je Kolar.

“Razgovarali smo o tome hoće li je dodati toj zoni ili ne, ali ipak je odlučeno da za nju vrijede propusnice. Zagreb i Zagrebačku je jako teško nadzirati, vrlo je teško to odvojiti. Vi uopće ne vidite da je Zagreb odvojen od nekog grada koji je dalje pa je problematično i u smislu nadziranja i svega ostaloga, a iz Zagrebačke županije većina radi u Zagrebu”, rekao je Trut, prenosi HRT.

Podsjetimo, Ravnateljstvo civilne zaštite na službenoj je internetskoj stranici u subotu objavilo Uputu za primjenu Odluke o zabrani napuštanja područja županija, koja je donesena u petak.

Odlukom je svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište. Osnovni razlog donošenja ove Odluke, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19.

Od te zabrane izuzete su neke kategorije osoba koje su neophodne za funkcioniranje gospodarstva i zajednice, kao i kategorije osoba koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19. Kategorije osoba koje su izuzete od zabrane svojstvo koje im to omogućava mogu dokazati:

– iskaznicom ili drugom identifikacijskom ispravom ili dokumentom

– propusnicom