Prvi dan zime: Hrvatska ni ove godine neće imati bijeli Božić, ali čeka nas spektakl na nebu…

Prvi dan zime: Hrvatska ni ove godine neće imati bijeli Božić, ali čeka nas spektakl na nebu…

Ova godina je posebna jer će se na prvi dan zime moći vidjeti približavanje dvaju planeta koje nije bilo moguće vidjeti više od 800 godina…

Danas je prvi dan kalendarske zime 21. prosinac,  a ujedno i najkraći dan u godini i najduža noć u godini. 

Naime, ovogodišnji zimski solsticiji počinje točno u ponedjeljak u 11.02 sati nakon kojeg dani postaju dulji, a noći kraće na cijeloj sjevernoj polutki. Prenosi Jutarnji list

Na sjevernoj polutki zimski solsticij počinje svake godine 21. ili 22. prosinca, dok je taj datum na južnoj polutki 20. ili 21. lipanj.  Zimski solsticij nastupa kada sunčeve zrake padaju okomito na južnu Zemljinu obratnicu, a tada na cijelom području sjevernije od sjeverne polarnice noć traje 24 sata.  Dok kod nas ovim datumom počinje zima, na južnoj polutki počinje ljeto i najduži je dan u godini.

Na prvi dan zime pojavit će se i ‘bliski susret planeta’

Uz to ova godina je vrlo posebna jer će se na prvi dan zime moći vidjeti približavanje dvaju planeta koje nije bilo moguće vidjeti više od 800 godina. 

Dakle, na zimski suncostaj u ponedjeljak 21. prosinca na nebu ćemo moći vidjeti “bliski susret” Jupitera i Saturna. 

Pojavu njihovog bliskog mimoilaženja nazivaju ‘velikom konjukcijom’. Posljednja je bila 28. svibnja 2000. godine, ali ju je bilo nemoguće vidjeti s obzirom da su bili vrlo blizu Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje te pojave. Iz istog razloga i posljednju ovako blisku konjukciju 1623. ljudi nisu mogli vidjeti.

Ovako lako vidljiva ‘velika konjukcija’, kakvu ćemo imati priliku sada vidjeti, zadnji put je bila 4. ožujka 1226 godine, prije gotovo 800 godina.

Najbolje vrijeme za gledanje ove pojave golim okom bit će od 16.30 sati do 18.00. 

Prognoza vremena s početkom zime

Ulazimo u blagdanski tjedan no, ni ove godine ne možemo sanjati o bijelom Božiću. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u idućih sedam dana u Hrvatskoj će prevladavati niske temperature (od 1 do 9 stupnjeva danju) koje će pratiti povremene oborine. Snijegu ni traga ni glasa.

Situacija će ipak biti malo drugačija diljem Europe gdje je snijeg, u mnogim državama, najavljen baš 25. prosinca na Božić. 

Na Badnjak će hladna fronta, povezana s promjenom uzorka u tjednu, postati bolje definirana po dolasku u Europu, što će dovesti do obilnih oborina. Zbog toga će se jaki snijeg razvijati iznad Alpa sve do Božića, prenosi Severe Weather Europe.

Prema predviđanjima meteorologa, mogućnost da u Hrvatskoj padne snijeg za Božić je 5 do 9%.