Vukovarski gradonačelnik Penava odbio ući u Škorin pokret pa osnovao svoju stranku

Vukovarski gradonačelnik Penava odbio ući u Škorin pokret pa osnovao svoju stranku

Procjena je bila da je bolje da on zbog birača i građana ostane nezavisni – rekao nam je Josić

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odlučio je osnovati svoju stranku. Bivši HDZ-ovac koji je u svibnju ove godine, dva mjeseca prije parlamentarnih izbora napustio tu stranku, te se priklonio Domovinskom pokretu Miroslava Škore, zahtjev za registraciju stranke uputio je prije pet dana – 18. prosinca. Piše Rozita Vuković Jutarnji list

Potvrđeno nam je to i u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koji su nam u svom odgovoru naveli da su tog datuma zaprimili zahtjev za upis u registar političkih stranaka, političke stranke pod nazivom “Ivan Penava nezavisna lista”.

S obzirom da je Ministarstvo dužno donijeti rješenje o zahtjevu za upis u registar političkih stranaka u roku od 30 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis, to znači da će Penava najkasnije do 18. siječnja 2021. i službeno imati svoju stranku.

Penava jučer nije odgovarao na telefonske pozive, ali da je u tijeku registracija stranke, potvrdio nam je njegov blizak suradnik i prijatelj Tomislav Josić.

Osnivačka skupština

– Točno je, Penava je osnovao svoju stranku – Nezavisna lista Ivana Penave, ali na lokalne izbore izlazi u koaliciji s Domovinskim pokretom. Procjena je bila da je bolje da on zbog birača i građana ostane nezavisni – rekao nam je Josić, dodajući da će nakon izbora u svibnju i rezultata koje postignu, vidjeti što dalje. Na pitanje je li i on član nove stranke vukovarskoga gradonačelnika, Josić je rekao da nije, istaknuvši da nije član niti jedne stranke, ali da će Ivan Penava uvijek imati njegovu podršku, gdje god bio.

– Penava ima volju i želju da nešto napravi i zaslužio je da mu se pruži prilika. No, na žalost, ako nisi član velikih političkih opcija, svi te napadaju – rekao je Josić.

Osnivačka skupština Penavine stranke održana je prije nekih desetak dana u Vukovaru, a prema nekim informacijama jedna od potpredsjednica stranke trebala bi biti zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Ivana Mujkić.

Najbolji rezultat

Nagađanja da bi Penava mogao osnovati svoju stranku počela su još u svibnju kada je on zajedno s deset HDZ-ovih gradskih vijećnika napustio tu stranku. Na parlamentarnim izborima početkom srpnja, Penava se pridružio Miroslavu Škori, ali nikada nije postao član Domovinskog pokreta.

Zanimljivo je i da je Miroslav Škoro prije tri dana, dakle, dva dana nakon što je Penava Ministarstvu uprave i pravosuđa već uputio zahtjev za registraciju svoje stranke, u Vukovaru pri osnivanju podružnice Domovinskog pokreta rekao da Penava još nije član njegove stranke, ali da ga očekuju. Škoro je tom prilikom istaknuo da je njegov Domovinski pokret na prošlim parlamentarnim izborima upravo u tom gradu i županiji ostvario najbolji rezultat te da uz Penavu očekuje da se njegovu pokretu pridruži i Ivana Mujkić te ostali nekadašnji HDZ-ovi vijećnici koji su na proljeće s Ivanom Penavom napustili HDZ.