Kakva je atmosfera u KB Dubrava zbog početka cijepljenja? Lukšić za RTL: ‘Vlada veliki optimizam, gotovo nevjerica…’

Kakva je atmosfera u KB Dubrava zbog početka cijepljenja? Lukšić za RTL: ‘Vlada veliki optimizam, gotovo nevjerica…’

U RTL-u Danas, na dan kada je počelo cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj, gostovao je v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić.

“Danas je cijepljeno 35 djelatnika KB Dubrava i definitivno je to jedan veliki dan. Početak nove perspektive u borbi protiv pandemije Covida-19”, rekao je. 

“Vlada veliki optimizam, gotovo nevjerica da smo tako brzo došli do cjepiva. Mi smo od početka pandemije, naši djelatnici su aktivni i uključeni na najdirektniji mogući način u liječenje protiv bolesti Covid-19. Ovdje vlada veliki optimizam”, rekao je te rekao da se više od 70 posto njihovih djelatnika prijavilo za cijepljenje. 

“To je vrlo zadovoljavajući rezultat, budući da je dio djelatnika prebolio Covid i za njih zapravo nije preporučeno cijepljenje u prvoj fazi”, kazao je. 

Smatra da samim uvođenjem cijepljenja još neće popustiti pritisak na bolnice. “I danas imamo 460 bolesnika u bolnici, 70 na respiratoru, velika većina na kisiku”, rekao je. Otkrio je da im najmlađi pacijent u bolnici ima 32 godine

“Zadnjih tjedana i mjeseci vidimo da su prisutne teže kliničke slike i nažalost to se s cijepljenjem neće promijeniti”, kazao je i dodao da među bolesnicima u bolnici ima dosta onih koji nemaju komorbiditete, a razvili su teži oblik bolesti. 

Smatra da će u budućnosti jedan od fokusa biti kako se nositi sa stresom s kojim se liječnici i medicinsko osoblje susreću u liječenju bolesnika oboljelih koronavirusom. “Mi smo u bolnici navikli na smrt, ali veliki broj smrti svaki dan stvara osjećaj da nismo dovoljno dobri i uspješni u tome, ma koliko razlozi za to bili medicinski utemeljeni i opravdani”, zaključio je.