Novo istraživanje otkrilo zašto se nikada ne biste trebali derati na svoje pse…

Novo istraživanje otkrilo zašto se nikada ne biste trebali derati na svoje pse…

Različite metode dresure mogu pozitivno i negativno utjecati na mentalno zdravlje psa


Vlasnici pasa obožavaju svoje krznene prijatelje, ali ako su iskreni priznat će da si zbog njih ponekad žele išćupati svu kosu s glave jer oni su ipak životinje s vlastiti instinktima i osebujnim karakteristikama.

No, koliko god možda to u trenutku bijesa htjeli, novo istraživanje kaže da se nikada ne biste trebali derati ili kažnjavati vragolaste đukele, piše Science Alert.

Rezultati objavljeni u časopisu PLOS ONE pokazali su da dresura koja uključuje metode kao što su pozitivno kažnjavanje i negativni poticaj može ostaviti negativne posljedice na mentalno stanje psa.

Povišena razina stresa

U istraživanje, koje vodi biologinja Ana Catarina Vieira de Castro sa Sveučilišta Porto, bilo je uključeno 42 pasa iz škola za dresuru koje koriste pozitivne metode za treniranje kao što je davanje nagrada i igra te 50 pasa iz škola koje koriste negativne metode poput deranja i cukanja povodca. 

Analizirali su se uzroci sline koju su psi lučili tokom treninga kako bi se usporedile razine kortizola – hormona stresa – za vrijeme treninga i dok se odmaraju kod kuće. Uz to, pratilo se i ponašanje za vrijeme treninga koje bi upućivalo na povišenu razinu stresa, primjerice lizanje usana, dizanje šapa, zijevanje i jaukanje. 

Kao što je i očekivano, psi koji su trenirani negativnim metodama imali su povišenu razinu hormona stresa, dok su psi trenirani pozitivnim metodama bili poprilično ležerni, s mnogo normalnijim razinama kortizola.

Sudeći po rezultatima, dresura na temelju nagrada mnogo je bolja za sreću vašeg psa od metoda učenja kažnjavanjem. Prenosi RTL