Milanović i Plenković u Petrinji: “Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo”

Milanović i Plenković u Petrinji: “Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo”

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković stigli su nešto prije 11 sati u Petrinju koja je teško pogođena potresom. 

Gradonačelnik Darinko Dumbović rekao im je da očekuje pomoć države u saniranju štete. Milanović i Plenković obišli su i središte grada. Javlja Dnevnik.hr

“Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih. Ovo je bio dosta snažan potres, a dobro je da su naknadni bili manjeg intenziteta. Ne možemo govoriti o predikcijama, što će se događati u sljedećim danima”, rekao je Plenković nakon obilaska Petrinje. 

Foto: screenshot/n1

Obećao je da će napraviti pravni okvir za pomoć pogođenim područjima. “Najprije moramo procijeniti štete, postoji nekoliko načina kako da to stavimo u pravni okvir, bilo vladinim uredbama ili proširenjem zakona kojeg smo donijeli u rujnu”, rekao je Plenković.

Dodao je da je u kontaktu s Europskom komisijom koja je svjesna da nas je pogodio novi potres nakon devet mjeseci.

“Nadamo se da će od iduće godine biti bolje, valjda se sve što se loše trebalo dogoditi i dogodilo u ovoj 2020. godini. Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo”, rekao je Plenković. 

Milijuni već sutra?

Predsjednik Milanović je rekao da je u Zagrebu bilo neugodno. “Ljudski je bojati se, strah je najveći udarac ljudima. A ovo će se obnoviti što je porušeno, to je manji problem”, rekao je Milanović. 

foto: screenshot/dnevnik Nove TV

Gradonačelnik Dumbović kaže da je optimist. “Sve nas je pogodilo i za nas to nije lako. Petrinja je prošla određene frustracije, međutim ne želimo da poslije ovoga bude grad svih mogućih frustracija. Moramo biti prolaznici koji će ostaviti trag. Rješenje uvijek moramo imati”, rekao je Dumbović.

foto: screenshot/dnevnik Nove TV

Očekuje već sutra “par milijuna na računu” da može pomoći ljudima koji su pretrpjeli štetu. Hoće li se to dogoditi, ne zna. 

Obišli i Sisak

Prije toga obišli su zajedno i Sisak. “Kakva je godina bila, tako je i završila. Drago nam je da ovdje nema većih oštećenja. Razgovarali smo s gradonačelnicima Petrinje, Siska i Zagreba. Nastojat ćemo popisati štete i pokušati pomoći da se one što prije saniraju“, rekao je premijer.

Predsjednik Zoran Milanović nije bio raspoložen za davanje izjava. 

“Čuli ste što je premijer rekao, to je to zasada”, rekao je Milanović.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako u potresima nitko nije ozlijeđen.

“U tijeku je sanacija dimnjaka i raščišćavanje žbuke. Činimo sve kako ne bi bilo ozlijeđenih. Osnovat ćemo povjerenstvo za procjenu šteta i sva šteta će biti sanirana. Očekujemo operativnu pomoć iz Zagreba”, kazala je gradonačelnica.

Podsjetimo, područje Siska jutros oko 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.0 po Richteru. Nakon nekoliko slabijih podrhtavanja, nešto prije 8 sati u razmaku od nekoliko minuta zaredala su se dva jača udara, od 4.7 i 4.1 po Richteru. U potresima nije bilo žrtava, a zabilježene su manje materijalne štete