Povjerenik Lenarčič: “Pomoć je na putu! Opremu je promptno poslalo čak 13 članica i Turska”

Povjerenik Lenarčič: “Pomoć je na putu! Opremu je promptno poslalo čak 13 članica i Turska”

Predstavnici Europske komisije danas popodne idu u najpogođenija područja Banovine

“Najprije bih htio izraziti sućut svim žrtvama i građanima Republike Hrvatske zbog ove tragedije. Također, želio bih izraziti priznanje svim službama koje su se odmah spremno odazvale na pomoć, poput vatrogasaca, gorske službe spašavanja i medicinskog osoblja.” poručio je na samome početku konferencije za medije povjerenik Europske komisije za krizne situacije Janez Lenarčič, kojeg je u Banskim Dvorima primio premijer Andrej Plenković i hrvatski ministri.

Lenarčič i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica danas popodne će posjetiti najteže pogođena područja na području Petrinje, Siska, Gline i obližnjih sela u kojima su i smrtno stradale obitelji.

“Odmah nakon potresa aktivirali smo europski mehanizam za krizne situacije i sve su članice pokazale spremnost pružiti ruku pomoći svojoj članici. Za manje od 24 sata dobili smo ponude za pomoć od čak 13 članica EU i Turske, koje su odmah na raspolaganje stavile opremu za privremeni smještaj građana.” objasnio je povjerenik Lenarčič, a na upit novinara rekao je da se trenutno radi o Rumunjskoj, Češkoj, Litvi, Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Portugalu, Italiji i drugim zemljama EU.

Predstavnicima medija obratila se i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, vidno pogođena tragedijom koja je jučer u popodnevnim satima zadesila njezinu rodnu zemlju.

“Iako danas predstavljam Komisiju, imajte na umu da mi je teško jer mi je Hrvatska u srcu. Izražavam sućut svima pogođenima ovom tragedijom. Hvala kolegi Lenarčiču koji je odmah pokazao spremnost pomoći. Iako ova tragedija nije u domeni mog portfelja, vjerujem da iz ove prirodne katastrofe, koje se nikad ne mogu predvidjeti, ipak možemo izvući neke pouke tijekom obnove Siska, Petrinje, Gline i Lekenika, kako bi njihovi stambeni objekti postali otporniji na ovakve izazove.” kazala je potpredsjednica Šuica, ponovivši koliko se članstvo u EU još jednom ispostavilo važnim za obnovu Hrvatske.

Predstavnici Komisije i ministri Vlade RH, poput Tome MedvedaDavora BožinovićaVilija Beroša i Nataše Tramišak, danas će u popodnevnim satima posjetiti najpogođenija područja u Banovini. Piše euractiv.jutarnji