‘Dvije bakice smo našli u selu Bogu iza nogu. Jedva su pristale otići. Kruha nema četiri dana’

‘Dvije bakice smo našli u selu Bogu iza nogu. Jedva su pristale otići. Kruha nema četiri dana’

U logističkom centru Crvenog Križa u Petrinji prikupljaju se i pakiraju stvari i potrepštine koji se zatim odvoze u okolna sela. Nadležne službe apeliraju da najviše nedostaje kruha, građevnog materijala, grijalica…

Mnogobrojni članovi Crvenog križa, djelatnici Civilne zaštite, vojska, kao i brojni drugi volonteri neumorno rade i prikupljaju potrepštine i stvari potrebne najpogođenijem stanovništvu na Banovini. Javljaju 24sata

Svi paketi koji dolaze iz cijele Hrvatske spremaju se u logistički centar Crvenog križa, a zatim se prevoze u okolna sela i stanovništvu koje je u nemogućnosti doći.

Situacija je kaotična, gužva je prevelika, a iz Crvenog križa apeliraju na građane da im još uvijek nedostaje kruha, vode, grijalica, građevinskog materijala i cerada. Također, ističu kako tekstila, odnosno deka i odjeće imaju previše te da se time bespotrebno zatrpava prostor.

– Idemo po svim okolnim selima, obilazimo sve, a najviše staro pučanstvo koje nema mobitele i u nemogućnosti je potražiti pomoć. Imamo pomoć svih iz Crvenog križa, HGSS-a, Civilne zaštite i svih ostalih volontera – kaže Bojana Vukman iz Civilne zaštite.

Brojno stanovništvo u strahu je za svoju imovinu i ne želi napustiti svoje kuće.

– Jučer smo posjetili dvije bake iz nekog sela ‘Bogu iza nogu’ koje su nisu htjele napustiti svoje skoro pa u potpunosti razrušene kuće. Odveli smo ih u vojarnu, jedva su pristale otići. Njih smo namirile, ali ima još puno starog pučanstva koji traže lijekove, mlijeko, kruh i ostale potrepštine – dodaje Bojana.

Ono na što najviše apeliraju sve službe jest nedostatak kruha koji je, kako ističe Bojana, konačno pristigao u logistički centar nakon četiri dana. 

– Evo vidim sad je došao veliki kombi pun kruha. Ovo je prvi kruh nakon četiri dana koliko smo ovdje. Zahvaljujem kome god da je to poslao – dodaje Bojana.

Također, velik broj stanovništva iz okolnih sela koje posjeduje automobil došlo je ispred logističkog centra Crvenog križa tražeći pomoć.

Naime, veliki broj ljudi službe još uvijek nisu stigle obići i opskrbiti hranom i osnovnim potrepština te su se iz tog razloga oni koji to mogu uputili sami po pomoć.