Mirela Relković: Novi izvještaj prema FINI (još birokracije)

Mirela Relković: Novi izvještaj prema FINI (još birokracije)

Piše Mirela Relković

Koja radost i zadovoljstvo! Koja sreća i veselje! U općoj krizi uzrokovanoj pandemijom Corona virusom i svim posljedičnim situacijama koje su nas snašle, naša država se pobrinula da još jednom nas dodatno uveseli uvođenjem NOVOG obrazac za poduzetnike – tromjesečno izvještavanje prema Fini! TSI – POD!

Osim što ovakvi obrasci obuhvaćaju informacije koje smo i kroz godinu dostavljamo na više različitih načina, oduzima vrijeme stručnim službama, stvara dodatan trošak poduzetnicima, potiče rast državne birokracije i otvara još određeni broj (ne)produktivnih radnih mjesta u državnim službama… također je i besmisleno raditi ono što si već napravio.

Hrvatska birokracija je poznata kao komplicirana, obuhvatna, neorganizirana, neefikasna, usporena i da ne nizam još i još epiteta koje bi možda i neke iz tih redova naljutili. Naime pojedinac kao pojedinac nije zlo, loše gospodarstvu i državi rade oni kojima odgovara da ovakva sustav koji kao da postoji sam radi sebe radi i radi, a ispada  da ne radi puno..

Da se mi poduzetnici vodimo takvim načelima, ne bismo niti imali prilike opstati na tržištu, a kamoli zaraditi za plaće, plaće zaposlenika, poreze, dadžbine, režijske troškove, banke, osiguranja i opet da ne nabrajam…jer tko zapravo ne dobije dio kolača?

I kako onda se ne bismo osjećali kao vanzemaljci? Mi iz dana u dan iz minute u minutu proaktivno radimo, ostvarujemo, stvaramo, oplemenjujemo, nadograđujemo i doprinosimo. To nije nimalo lako. Kako narod kaže „kruh sa sedam kora“ bio bi to prije.

Državnim službenicima odgovornima za ovakvu vrstu odluka i implementaciju istih poželjela bih par godina aktivnog poduzetništva da prođu sve kroz što prolazimo mi i da stvaraju na način na koji stvaramo mi. Teško je sitom gladnom povjerovati, zar ne?

Ali na kraju ove balade, zasigurno za ovakvu vrstu izvještaja postoje i posljedice i to kaznene odredbe a sve u svrhu “kao” odobrenja kredita prema poduzetnicima – samo mi nije jasno da li svi razumiju da će poduzetnik svom računovodstvu morati platiti još više jer sve više odrađujemo poslove za njih.

Pa što je ovo, pitamo se svi, dok nam se gospodarstvo guši od dvije nepogode, uhljebi smišljaju opravdanje svojih radnih mjesta!

Ma dosta je glupavih izvještaja!

Poduzetnici – ujedinimo se!