Radimir Čačić o ratnom profiterstvu i “smeću od kamp-kućica”

Radimir Čačić o ratnom profiterstvu i “smeću od kamp-kućica”

Radimir Čačić, varaždinski župan, smatra da je Vlada trebala puno brže reagirati na potresom pogođenom području. To znači, kako je rekao u emisiji Studio 4, da nije bilo jasne vertikale upravljanja i koordinacije, a u konačnici je izazvalo određenu razinu kaosa i problema. Javlja HRT

– Zakon o civilnoj zaštiti, članak 9, jasno govori da kad se radi o ozbiljnoj ugrozi zdravlja i života ljudi, čije posljedice nisu u stanju sanirati jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave, a ovdje je bilo jasno u okviru nula minuta da to neće biti moguće s lokalnim snagama, tada se donosi odluka o stanju katastrofe i preuzima odgovornost, objasnio je Čačić.

U trenutku potresa Čačić je bio u Petrinji na konferenciji te je iz prve ruke svjedočio reakcijama građana i hitnih službi. Smatra da je odmah trebalo proglasiti stanje katastrofe i uspostaviti vertikalu koja nema sporednih kanala – “Mora se znati tko ima apsolutne ovlasti nad svim djelatnostima, odmah podijeliti operativne zone, sasvim vojni sustav, zaštititi cijelo područje”, smatra.

Odmah spriječiti dovoz neupotrebljivih kamp-kućica

– Nakon što se uspostavi infrastruktura, tada se odmah definiraju prve mjere. Odmah spriječiti dovoz smeća koje se zove kamp-kućice, svašta se tamo poslalo, imat ćemo nakupine smeća, a ne rješenje. Ali zato odmah donijeti odluku o rekviriranju 1000 takvih objekata u svim kampovima u Hrvatskoj koji su stari između 0 i 5 godina, utvrditi koja je njihova vrijednost, isplatiti tvrtkama, a tih 1000-1500 na svaku lokaciju prema jasnim listama koje je trebalo odmah imati i naravno objavljivati da bi se izbjegle sumnje u politikantstvo, rekao je varaždinski župan.

Obnova nakon potresa

Nepovjerenje u sustav i stav da je država duboko korumpirana, kaže, doveli su do toga da su ljudi sami dolazili i dovozili pomoć. Govoreći o obnovi razorenog područja, Čačić ističe da ljudima treba pomoći da ostanu na tom prostoru. Prvo rješenje su, kaže, montažne kontejnerske kuće opremljene svim potrebnim prostorijama, što je rješivo u kratkom roku.

– Nakon Domovinskog rata imali smo u velikoj mjeri neposobnot, korupciju, nepotizam. Posljedice te nesposobnosti i korupcije vidjeli smo u naselju Strašnik gdje su se srušile kuće koje su obnavljane od 1995. do 1999. Odgovornost ćemo, nadam se, utvrditi, to spada u ratno profiterstvo i tu nema zastare, rekao je.

“Odgovornost za ratno profiterstvo može se brzo utvrditi”

– Treba zatražiti ispise ugovora koje su to tvrtke radile, tko su bili voditelji gradilišta, tko su bili nadzorni organi i njihovi supervizori i tko je u vertikali. Naravno da ministar nije pojedinačno obilazio objekte i provjeravao temelje, rekao je Čačić.  Upitan o cijeni obnove, Čačić kaže da je treba jasno definirati, te da treba biti s barem 15-20 posto dobiti za tvrtke.

– Treba dati priliku ljudima da zarade, ali to pristojno treba imati svoju granicu koju nitko ne smije prelaziti, zaključuje.