“Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike”

“Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike”

Tektoničar Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta rekao je danas u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” da su se na području sela Mečenčani u potresom teško pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji pojavile urušne vrtače, koje predstavljaju opasnost za tamošnje stanovništvo.

Nakon potresa otvorile su se rupe u zemlji, a na nekim mjestima iz zemlje je izlazila i voda.

– Boravkom na terenu i tražeći koseizmičke deformacije na površini uočili smo na području sela Mečenčani izrazitu pojavu koja je velika geološka opasnost za tamošnje stanovnike jer njihove kuće nisu u toj mjeri stradale u potresu, većina stanovnika još živi ondje, ali su se pojavile urušne vrtače zbog specifične geološke građe toga područja, zapravo samo isključivo na tom mjestu, rekao je Tomljenović. Naveo je da možemo i dalje očekivati pojavu takvih vrtača.

– Zamislite da se pojavi ispod kuće, upozorio je.

Događaju se i pomaci tla, za koje je Tomljenović rekao da su očekivana nuspojava. Objasnio je da se prije nego što se dogode potresi u krajevima poput Japana i Kalifornije geodetskim mjerenjima često zabilježe pomaci koji su u suprotnom smjeru od onih koji će se naknadno dogoditi zbog potresa.
– Zemljina kora donekle se ponaša kao elastično tijelo, a u trenutku prelaska granice elastičnosti pokreti su nasuprotni, dodao je Tomljenović.

– To je, recimo, uobičajeno i očekivano. Ne treba zbog toga puno dramatizirati, neće se ništa bitno dogoditi za taj kraj koji se s jedne strane prostranstva ulegnuo za 30-ak cm, s druge strane izdignuo za 20 cm. Vjerojatno će se to na neki način postupno opet dovesti u neki položaj koji je bio prije rasjedanja, rekao je Tomljenović.