Jedna riječ u Trumpovom pomirljivom govoru raspametila ekstremiste: ‘To je skriveni kod‘

Foto: Screenshot/youtube

FBI upozorava na potencijal za još krvoprolića u narednim tjednima, prenosi AP

Stewart Rhodes, vojni veteran koji je 2009. osnovao Čuvare prisege kao reakciju na predsjedništvo Baracka Obame, tjednima je prije napada na Kapitol govorio da se njegova skupina priprema za građanski rat i da je “naoružan, spreman za pokret ako nas predsjednik pozove,” prenosi AP. Obama je bio crvena krpa za te likove, crnac na čelu SAD-a. A tada je Republikanska stranka također za lidera postavila crnca. I kako da bijeli suprematist na to ne reagira? Piše Željko Trkanjec Jutarnji list

“FBI upozorava na potencijal za još krvoprolića. U internom biltenu objavljenom u nedjelju, Ured je upozorio na planove za oružane prosvjede u svih 50 glavnih gradova i Washingtonu u narednim tjednima,” prenosi AP. Pri čemu je ključna rečenica – u narednim tjednima.

‘Osuđujem nasilje’

Politico u tekstu “Online teroristi ignoriraju Trumpov poziv na smirenje” navodi kako je “ogroman dio predsjednikove tvrde baze u MAGA (Učinimo Ameriku opet velikom) naciji – teoretičari zavjere, pripadnici milicije i sljedbenici teorije zavjere QAnona – zanemario Trumpove navode od srijede.”

A tada je Trump u video poruci naveo: “”Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošlog tjedna. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu”.

Ovdje je ključna riječ – u pokretu. Politico navodi da sve to nije došlo do ljudi poput Rhodesa (nije slučajno što nosi prezime kao britanski kolonizator Cecil Rhodes čiji su kip nedavno srušili) već su oni krenuli u razudbu poruka kako bi pronašli skriveni kod. Koji bi ih potaknuo da nastave svojim smjerom.

Jedna od riječi je već istaknuti ‘pokret’. Hrvatski jezični portal: “politička organizacija, obično ideološkim sadržajima i nastupom oprečna demokratskoj političkoj stranci.” Dakle, ne treba nam demokracija nego ćemo svoja prava, pokradene izbore koji uklanjaju Trumpa, prvog koji nam je dao što smo htjeli, vratiti silom.

Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa nije pogriješila sljedećom definicijom: “Trump vodi rat protiv demokracije”. U svojim nastupima neposredno nakon 6. siječnja i napada na Kongres, Trump je imao više nego jasne poruke. “Svojim divnim sljedbenicima želim reći da znam koliko su razočarani, ali želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje”. “Iako se potpuno ne slažem s rezultatima izbora i činjenice su na mojoj strani, bez obzira na to bit će uredna tranzicija vlasti 20. siječnja. Iako je to kraj moga mandata, tek je početak borbe da Amerika ponovo postane velika.” Dakle, kaos na Kapitolu nije bio završetak nego tek početak jednog nevjerojatnog putovanja.

Metastaziranje ambicija

U svim tim porukama, koje su daleko od ideje pomirenja, nigdje se ne govori o priznavanju izbornih rezultata, o prihvaćanju demokratskih standarda. Što cijelu skupinu trumpoida i dalje drži u stanju pripravnosti na borbu protiv prijevare. “Došlo je do pomaka s “Mi ćemo u ovome pobijediti” u “Ovo će biti duga borba”, rekla je Rita Katz, izvršna direktorica SITE, agencije koja prati teroriste i ekstremiste za Washington Post.

Ali Soufan, slavni FBI protuteroristički agent koji sada vodi konzultantsku tvrtku, smatra da su napadi 6. siječnja isti kao napad al-Qa’ide 1993. na Svjetski trgovački centar u New Yorku. Oni neuspjeli. I sada je zadaća FBI i ostalih sigurnosnih službi da onemoguće da “američki domaći terorizam metastazira u ambicije na razini 11. rujna 2001. godine. Ako ćemo se praviti da se ništa nije dogodilo, kaos koji smo vidjeli vratit će se smrtonosniji i opasniji nego prije”.

“Ne čini se da je Trumpov govor prenio poruku onim online korisnicima koji su zainteresirani za mobilizaciju prema nasilju ili potencijalno opasnim aktivnostima u danima oko inauguracije”, rekla je Chloe Colliver, šefica odjela za istraživanje u Institutu za strateški dijalog koji prati online ekstremizam za Politico. I dodala kako vide zabrinjavajuće razine planiranja, promocije i organizacije izvanmrežnih aktivnosti koje bi mogle postati štetne i nasilne.