Gradonačelnica Siska ogorčena: ‘Nakon potresa dogodila nam se još jedna tragedija, a to je Vlada‘

Gradonačelnica Siska ogorčena: ‘Nakon potresa dogodila nam se još jedna tragedija, a to je Vlada‘

‘Odakle umirovljenicima udio za obnovu od 20 posto, a mnogi su već sada opterećeni kreditima i ovrhama?‘

– Zanima me kako će partijski vojnici iz ovoga kraja, a koji će glasati za zakon po kojem će Siščani sami plaćati 20 posto troška obnove domova stradalih u potresu, a 20 posto Županija, nakon toga doći u Sisak i pogledati ljudima u oči? Ako takav zakon prođe, to znači da u Sisku neće biti obnove – kaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ogorčena zakonskim prijedlogom Vlade po kojemu bi se Sisak u obnovi od potresa izjednačio sa Zagrebom, dok bi se sva ostala mjesta u Baniji obnovila o stopostotnom trošku države.

– Odakle umirovljenicima udio za obnovu od 20 posto, a mnogi su već sada opterećeni kreditima i ovrhama? Kako će svojih 20 posto financirati Županija koja je zadužena 80 milijuna kuna, a 40 milijuna kuna prebacuje iz godine u godinu? – pita gradonačelnica Siska i navodi kako joj nije jasno zašto Vlada ovakvim zakonom kažnjava Sisak i Siščane.

Ukazuje na to da se Zagreb i Sisačko-moslavačka županija nikako ne mogu mjeriti po svojim proračunima, a u isti koš se ne mogu staviti niti po kriteriju vrijednosti stanova. Bitna je razlika u cijeni stanova u Sisku i u centru Zagreba.

– Nama se nakon potresa dogodila još jedna tragedija, a to je Vlada – rezignirana je Ikić Baniček.

Njezin stranački šef, predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže kako ne povlači izjavu da će SDP podržati donošenje zakonskih izmjena koje bi uključile i obnovu Banovine, ali ističe da će SDP uložiti svoje amandmane.

– Jedno je pitanje podrške zakonu, a drugo su amandmani koje ćemo podnijeti. Po meni je ovo neprihvatljivo rješenje za Sisak, ali trebamo sa sigurnošću utvrditi što je predviđeno – kaže Grbin. Dodaje da ako vladajući ne prihvate njihov amandman kojim bi se Sisak stavio u istu kategoriju kao i ostatak Banije koju je razrušio katastrofalni potres, SDP-ovci će se konzultirati i odlučiti što i kako dalje.

– Nemam namjeru prijetiti i ne treba se javno prepucavati – kaže Grbin, koji vjeruje da će se kroz saborsku raspravu ipak prihvatiti njihovi amandmani, odnosno obnova Siska staviti u isti rang s Petrinjom, Glinom i ostalim mjestima pogođenima potresom.

– Suludo bi bilo da Sisak bude izostavljen, odnosno da trošak u stopostotnom omjeru ne snosi država. Ne vidim nijedan životni razlog zbog kojeg bi se Sisak izostavio – kaže Grbin, koji bi ovo rado pripisao previdu vladajućih. Piše Ivanka Toma Jutarnji list