Žinića usporedila s kamenčićem u cipeli HDZ-a: Svaki tjedan žulja kamenčić jedan…

Žinića usporedila s kamenčićem u cipeli HDZ-a: Svaki tjedan žulja kamenčić jedan…

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u Newsroomu na N1 prvenstveno je komentirala nove slučajeve s HDZ-ovim lokalnim dužnosnicima, županom sisačko-moslavačkim Ivom Žinićem i gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem.

Voditeljicu je zanimalo smatra li Glasovac da će na skorim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za prvog čovjeka Sisačko-moslavačke županije opet biti Ivo Žinić.

“Ovakvih kamenčića u cipelama HDZ-a ima jako puno. Možemo skoro pa reći da svaki tjedan ispadne kamenčić jedan ili da žulja kamenčić jedan. Imali smo evo i bisernog gradonačelnika Požege prije nekoliko dana”, komentirala je Glasovac.

“Tako je, i SDP-ova županica je posrnula. Ne baš svijetao primjer”

Rekla je da su građani na takve pojave osjetljiviji kad je riječ o županiji u kojoj se ljudi smrzavaju, nemaju krov nad glavom, sklanjaju se u privremene smještaje.

“Sudeći po dosadašnjim reakcijama premijera Plenkovića, to je stvar političke procjene. Oni koji mu trebaju u Saboru da mu osiguraju većinu ili mu trebaju u nekakvim unutarstranačkim borbama, previranjima, oni možda i ne prođu striktno kažnjeni, za razliku od onih koji su u pogledu unutarstranačke politike otpisani”, kazala je i navela još neke primjere HDZ-ovih lokalnih čelnika.

“Gradonačelnik Požege, u proljeće kad se ta priča raspetljavala, nitko ga nije dirao”, kazala je i prisjetila se dalje: “Župan Tomašević, nasilje i prema novinarima i prema članovima obitelji.”

Voditeljica je podsjetila da je Sisačko-moslavačka županija imala i SDP-ovu županicu koja je također politički posrnula u aferi.

“Tako je, posrnula je, ne baš svijetao primjer u hrvatskoj politici”, potvrdila je Glasovac.

Voditeljicu je dalje zanimalo što Glasovac misli o obnovi Siska po modelu predviđenom za Zagreb i potrese stradale u potresu početkom 2020., odnosno da država pokriva 60 posto, a županija i oštećeni  građanin po 20 posto troška obnove. Što bio uvjet SDP-a da podrži izmjene i dopune Zakona o obnovi tako da se zakonu izvorno predviđenom za obnovu nakon potresa Zagreba i okolice u dvije županije, pridruže područja stradala i u Sisačko-moslavačkoj i u Karlovačkoj županiji?

“Naš zakon o obnovi HDZ je stavio kao 55. točku rasprave”

“SDP je prijedlog zakona uputio u proceduru već nekoliko dana nakon potresa. Oni su još razmišljali, trebalo im je šest dana da  odluče o izvanrednoj situaciji. Mi smo prijedlog uputili u proceduru, HDZ svoj još nije predložio. Vladajući su nam na dnevnom redu prijedlog pozicionirali na 55. mjestu, smatrajući da postoje 54 točke važnije od Zakona o obnovi”, navela je Glasovac:

“Sad su izrodili svoj zakon i vidimo da je on pun manjkavosti, vidimo da oni ne znaju što bi s tim. To je dokaz da ova Vlada… u uvjetima ovoliko izvanrednih situacija, za koje oni nisu krivi, ne može nitko niti biti kriv, ali da  radi zakašnjelo, traljavo i nesposobno. To je eklatantna činjenica.”

“Naprosto se ne snalazi”, zaključila je i potom konkretno odgovorila na pitanje:

“Prvo i osnovno, naš uvjet Vladi je da konačno ubaci u neku brzinu, ako je moguće u petu. Imamo Zakon o obnovi Zagreba koji u 10 mjeseci nije zaživio. Zagreb nismo riješili, koji je puno napredniji.”

“Drugo, jasno je da se ne može ići s modelom 60-20-20”, nastavila je.

Istaknula je da je Sisačko-moslavačka županija, nakon Like i dijelova Slavonije, dio Hrvatske i inače u najlošijoj poziciji.

“100 posto podrška države (obnovi oštećenih objekata) bez izuzetaka, bez izuzetaka radi li se o većem gradu ili okolnim područjima”, kazala je Glasovac.

Rekla je da je stav SDP-a da se maksimalno mora ići pomoći građanima. Voditeljica je na ti primijetila da niti u Zagrebu ne žive sami bogataši, što se vidjelo po stanju nakon potresa u centru grada.

“Mi smo i za Zagreb predlagali malo drugačija rješenja”, odgovorila je Glasovac, “da se za ljude bez novca uvodi cenzus. Nismo bili jedini koji smo predlagali. Nažalost, taj prijedlog opozicije nije prošao.”