‘S ovakvim Žinićem se ne ide na izbore, to je za nas loše. On je za HDZ otpisan, šteta je ogromna‘

‘S ovakvim Žinićem se ne ide na izbore, to je za nas loše. On je za HDZ otpisan, šteta je ogromna‘

‘Bilo bi najbolje da sam objavi da se više neće kandidirati, ali sumnjam da će to učiniti jer je jako tašt‘

Državni tajnik Nikola Mažar zamijenit će u Saboru gradonačelnika Požege Darka Puljašića koji je dao ostavku na to mjesto – kazao je to sinoć šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacinalnog vijeća. Puljašić je dao ostavku nakon što je portal Telegram otkrio da je vršio pritisak na direktora gradske tvrtke Komunalac kako bi se poslovi oko energetske obnove zgrada dodijelili određenim tvrtkama, a Plenković je kazao i kako je tamošnji Županijski odbor dobio nalog da razriješi situaciju u toj organizaciji. Za Mažara je Plenković, pak, rekao kako misli da će mu ”saborsko mjesto biti jako dobro i korisno”. Mažar koji je šef vukovarskog HDZ-a, trebao bi, naime, biti i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara. Izborom Mažara, na čije će se mjesto u četvrtak imenovati novi državni tajnik, iz igre za ulazak u Sabor ispao je Stevo Culej. Piše Rozita Vuković Jutarnji list

Bez naknade

Iako se na sjednici raspravljalo i o aferi vezanoj za sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, koji s obitelji bez plaćanja naknade živi u državnoj kući, unatoč drugim nekretninama koje posjeduje, Plenković oko njega nije bio previše rječit.

– Žinić je bio na sastanku. Tražio sam ga da pojasni sve navode oko njega i on je to učinio. Zatražili smo i informacije od nadležnih tijela kako bismo u sljedećih par dana mogli zauzeti politički stav – kazao je Plenković. Na pitanje je li Žinić teret HDZ-u, Plenković je izbjegao odgovoriti kazavši da je ”ovo kao i pitanje obnove”.

– Imali smo medijsku histeriju kada su valjda sve kuće koje je razorio potres bile kuće koje su obnavljane u obnovi. Sad shvaćamo da je puno manji broj takvih objekata. Ako želite samo iz tog iskustva, provjerit ćemo sve navode – kazao je Plenković. Nije odgovorio hoće li se Žinić opet kandidirati za župana. Izvori s HDZ-ovog sastanka potvrdili su nam da je Žinić sinoć objašnjavao Plenkoviću svoju situaciju.

– Žinić je dugo pojašnjavao to s kućom, ali moj dojam je da je ta priča gotova. Iako još nije donesena odluka, u stranci mu sigurno neće dati da se ponovno kandidira za župana. Što ako oko njega još nešto novo ispliva u javnost – kazao je naš sugovornik. Doznajemo i da su HDZ-ovci sinoć dobili naputak da ne pričaju novinarima o tome što se zbiva na stranačkim sastancima.

Klasa otpisanih

Neki članovi stranke s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je ova afera sa Žinićem ogromna šteta za stranku.

– Nakon svih ovih stvari, mislim da nema šanse da bi se on mogao ponovno kandidrati za župana – kazao nam je, prije sjednice, jedan istaknuti HDZ-ovac. Ističe kako je tu riječ o činjenicama, koje je i sam Žinić priznao, te da su stvari oko njega jasne.

– S ovakvim Žinićem se ne ide na izbore. To je jako loše. I Žinić, i Puljašić spadaju u kategoriju otpisanih što se tiče stranke – smatra naš sugovornik. Njegov stranački kolega dodao je kako bi bilo najbolje da Žinić sam objavi da se više neće kandidirati, ali, kako je istaknuo, ”sumnja da će on to učiniti jer je jako tašt”. Sam Žinić jučer je, na pitanje novinara hoće li se ponovno kandidirati za župana, uzvratio – ”vidjet ćemo”.