Joe Biden u inauguracijskom govoru: Ovo je pobjeda demokracije…

Joe Biden u inauguracijskom govoru: Ovo je pobjeda demokracije…

Demokracija je pobijedila, rekao je u srijedu novi američki predsjednik Joe Biden u svom prvom govoru kojim je pozvao na jedinstvo nacije. Najavio je da će biti predsjednik svih Amerikanaca.

„Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov“, rekao je Biden u govoru nakon prisege.

„Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila“, kazao je.

„Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja – demokracije“, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

„Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države“, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati “vodeća sila za dobro u svijetu”.

“A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih”.

Joe Biden nešto je ranije prisegnuo za 46. američkog predsjednika, nakon četiri turbulentne godine Donalda Trumpa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Na prisegu novog predsjednika stigli su bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, odnosno svi živući američki čelnici osim 96-godišnjeg Jimmyja Cartera i, naravno,Trumpa. Prenosi N1