Preminula je legendarna glumica Mira Furlan, zaraženi komarac joj je prenio virus Zapadnog nila

Preminula je legendarna glumica Mira Furlan, zaraženi komarac joj je prenio virus Zapadnog nila

J. Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila, odao je počast glumici

Legendarna glumica Mira Furlan u dobi od 65 godina preminula je u srijedu, objavljeno je u četvrtak na njezinom Twitter profilu.

Večernji list od izvora bliskih obitelji doznaje da je glumica već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Kasnije istog dana J. Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila, odao je počast glumici.

Straczynski je kazao kako je ‘znao da je Mirino zdravlje sve lošije’.

– Nadali smo se da će joj biti bolje – napisao je.

– U grupnom mailu poslanom glumačkoj postavi nedavno, čuo sam da bi joj moglo biti bolje – dodao je.

Ipak, kasnije je dobio poziv od Mirinog kolege Petera Jurasika koji mu je kazao kako je suprug, redatelj Goran Gajić, ‘vodi kući’, piše Variety.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najprepoznatljivijih jugoslavenskih filmskih glumica.

U tom periodu svoga rada ostvarila je iznimno uspješne filmske uloge kao što su one u filmovima ‘Kiklop’ (1982.) Antuna Vrdoljaka, ‘U raljama života’ (1984.) i ‘Za sreću je potrebno troje’ (1986.) Rajka Grlića te filmu ‘Ljepota poroka’ (1986.) Živka Nikolića.

Početkom 90-ih odlazi u Ameriku, gdje je nastavila ostvarivati zapažene uloge. Kao najznačajnija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je ostvarila uloge uzimaju se planetarno popularne televizijske serije ‘Babylon’ i ‘Izgubljeni’.

Furlan je posljednje mjesece, baš kao i ostatak svijeta, provela u izolaciji u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi.