Ivan Đikić: Danas je opasnost od zaraze virusom veća nego početkom prosinca…

Ivan Đikić: Danas je opasnost od zaraze virusom veća nego početkom prosinca…

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tijekom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica infekcije korona virusom. Radi se o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog korona virusa u Hrvatskoj. O toj temi, ali i o problemu s nabavkom cjepiva, u Dnevniku N1 razgovarali smo sa znanstvenikom Ivanom Đikićem.

“Kada izgubite dijete, nikakve vas brojke više ne zanimaju”; rekao je Ivan Đikić.

Kazao je kako multisistemni upalni sindrom nije jako rijedak.

“To nije tako rijetko. Preko 30 slučajeva sistemske upalne reakcije je bilo u Hrvatskoj, odnosno kada bolest izazvana koronavirusom pogađa sve ograne u tijelu, a ne samo pluća. O tome se treba više pričati među pedijatrima”, istaknuo je Ivan Đikić.

Uspjeh u borbi protiv virusa u Hrvatskoj, a i drugim zemljama, najviše ovisi o pravilnoj komunikaciji i primjeni mjera, ističe.

“To je Hrvatska pokazala od polovice prosinca. Pokazala je da do određene granice omožemo kontrolirati virus.

Naš je cilj da se spustimo na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. Moramo govoriti i o novim sojevima koji su u zemljama u okruženju. Budimo i dalje oprezni, ne vodimo se populističkim najavama, kao što je populističko – političko – medijska predstava bila današnji istup Vlade. Danas je opasnost od virusa veća nego početkom prosinca. Ako nam se prošiti broj zaraza novog soja, možemo imati još veći problem”, rekao je Đikić.

Kazao je kako Vladi preporučuje da se ne igra politikom u području zdravlja.

“Oni trebaju razgovarati s ugostiteljima, roditeljima i reći da novac nije problem. Kada bi se novac uložio u zaštitu zdravlja, kada bi se usmjerio na pravo mjesto.

Ako propustimo vlak kojim Europa kreće, ljeto će nam biti potpuno drugačije nego prošlogodišnje”, naglasio je Đikić.

Kazao je kako je glavna karakteristika novih sojeva brzo širenje.

“Hrvatska treba uvesti sekvencioniranje sojeva. Mi ne znamo koje sve sojeve imamo, ali opasnost je velika. Ti se sojevi nisu pokazali otpornim na cjepiva koja imamo, ali trebamo povećati broj cijepljenja”, kazao je.

Znanstvenici su u rekordnom roku napravili cjepivo i imamo problem s proizvodnjom, dodao je.

“Ti su proizvodni pogoni trebali biti pripremljeni još na jesen, i svi su s pravom kritični prema farma-industriji. EU ima sredstva da ih prisili da se prestane s drugom proizvodnjom i da se usmjeri na proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

Što nam period cijepljenja bude duži, unutar populacije mogu se stvarati novi sojevi virusa i dodatni gubici života”, rekao je Đikić.