Božinović otkrio koje će se mjere produžiti: “Sad nije trenutak za velika popuštanja. Stožer nije tu da bi nekome zagorčavao život”

Božinović otkrio koje će se mjere produžiti: “Sad nije trenutak za velika popuštanja. Stožer nije tu da bi nekome zagorčavao život”

Stožer za civilnu zaštitu održava konferenciju za medije na kojoj donose najnovije informacije o epidemiji koronavirusa i mjerama zaštite.


Pomoćnica ministra Beroša, Vera Katalinić-Janković izvijestila je kako su u protekla 24s sata zabilježena 134 nova slučaja od 2423 testiranih. Udio pozitivnih među testiranima tako danas iznosi 5,53 posto.  Preminule su 23 osobe, sve s komorbiditetima, a najmlađa je imala 56 godina. Do sad Cijepljeno je više od 58.077 osoba. S dvije doze cijepljeno je 11.907 osoba.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je kako tjedni pad zaraženih iznosi 20 posto u odnosu na tjedan prije.

Incidencija u 14-dnevnu razdoblju je 216, a na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija, a najnižu incidenciju ima Istarska. Nižu incidenciju od nas u Europskoj uniji ima 5 zemalja. Kad je riječ o smrtnosti smo na 20. mjestu u Europskoj uniji. 

O problemima s isporukom cjepiva

Obzirom na kašnjenje u isporuci, na pitanje je li sad bolje naplatiti penale od proizvođača cjepiva ili dogovoriti cjepiva od drugih proizvođača, Capak je odgovorio da ne možemo bilateralno ući u pregovore s proizvođačima dok s njima istovremeno pregovara i EU.

“Što se tiče drugih cjepiva, to zahtijeva poseban proces. Proizvođači kineskih i ruskih cjepiva nisu pokazali zainteresiranost za suradnju s EU. Na planiramo ući u pregovore s drugim proizvođačima”, rekao je Capak i dodao kako se nada da će isporuke uskoro krenuti. 

Upitan hoće li nedostajati cjepiva za docjepljivanje u Sisačko-moslavačkoj županiji, Capak je poručio da će za neke vjerojatno trebati odgoda od tjedan dana što ne utječe na stjecanje imuniteta. Dodao je i kako je Mađarska uvela rusko cjepivo Sputnik radi treće faze kliničkih istraživanja.

“Smanjeno nam je 14 kutija cjepiva od Pfizera u sljedeća 4 tjedna, nadamo se da će kasnija isporuka biti kao što je planirana. Moderna nam je trebala sutra isporučiti 4800, ali su to pomaknuli za nedjelju. AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se malo popravi s rokovima i cjepivima”, kazao je Capak.

Poručio je i kako prva doza cjepiva neće propasti.

“Unutar 6 tjedana ako dobijete drugu dozu, garantiraju se rezultati iz istraživanja, ali to ne znači da i nakon toga nećete steći imunitet. Ništa se neće dogoditi ako prođe 42 dana”, kazao je. 

Koje će se mjere produžiti, a koje popustiti 

Na pitanje hoće li se mjere popuštati i ako novi soj dođe u Hrvatsku ovaj tjedan, Capak je rekao kako za sada nisu ni dogovorili popuštanje, ali ako se to dogodi to će svakako utjecati na odluke o popuštanju.

Čelnik stožera Davor Božinović kazao je kako će se mjere vezane uz odluke o trgovine, prelasku granice i javni prijevoz produžiti.

“Odluka o ograničavanju okupljanja izaziva najviše interesa i o njoj se najviše razgovaralo. Promišlja se o svemu što se eventualno može korigirati, ali neće biti velikih popuštanja. Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa vas onda okolnosti demantiraju pa morate opet naglo zatvoriti”, kazao je Božinović te dodao kako i dalje nije jasno kojom se brzinom šire novi sojevi koronavirusa. 

Istaknuo je kako Stožer ne postoji da bi nekome zagorčao život.

Alemka Markotić istaknula je kako trenutno nije bilo utvrđeno da neke nove varijante izazivaju teže oblike bolesti, ali da i to može bit predmet rasprave.

Dodala je i kao dio onih koji su preboljeli COVID i dalje pate od dugotrajnog umora, fibroze i ostalih tegoba.

O preminulom dječaku

Ministar Beroš je upitan zašto je preminuli dječak bio prebačen iz Klaićeve u Infektivnu te je kazao kako se od početka nije sumnjalo na COVID infekciju.

“Prvotno je bio negativan, a kad je stigla potvrda, klinika je odabrana jer daje najviše šanse za liječenje”, rekao je Beroš na što je Markotić dodala da su kod njih već liječeni takvi bolesnici.

“Malo je vjerojatno da će netko bez simptoma brzo prijeći u ovakvo stanje. Dugotrajna visoka temperatura, bolovi u trbuhu i opće loše stanje su signali roditeljima da moraju obratiti pozornost na stanje svog djeteta”, kazao je. 

Božinović o slučaju policijskog načelnika u Grudama

Božinovića su novinari pitali i za slučaj načelnika policije u Grudama kojeg su zaposlenice optužile za navodno seksualno zlostavljanje.

“Mogu reći da policijska uprava ima saznanja o dijeljenju fotografija prijaviteljica unutar društvenih mreža i te se informacije provjeravaju”, kazao je. 

Postojeće mjere ističu 31. siječnja

Podsjetimo, nakon gotovo dva mjeseca 31. siječnja istječu aktualne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković jučer je održao sastanak s članovima Stožera, nakon kojeg je ministar zdravstva Vili Beroš dao prve naznake koje bi se mjere prvo trebale popustiti. Konačnu odluku trebali bismo saznati ovog tjedna.

U Hrvatskoj su danas zabilježena 134 nova slučaja zaraze, a testirano je manje od 2500 ljudi. Preminule 32 osobe. Županijski stožeri šalju informacije o novozaraženima. Više pročitajte ovdje