Dubrovački kombi dovezao policajke u Upravu u Splitu na svjedočenje u postupku protiv načelnika: ‘Ne istražujemo samo seksualno uznemiravanje…‘

Dubrovački kombi dovezao policajke u Upravu u Splitu na svjedočenje u postupku protiv načelnika: ‘Ne istražujemo samo seksualno uznemiravanje…‘

Do 14.30 sati je tijekom disciplinskog postupka nad Matkom Klarićem, načelnikom Postaje granične policije Grude saslušana je većina svjedoka. Postupak se vodi u PU splitsko-dalmatinskoj, počeo je u 10 sati.

Tijekom rasprave izjave će dati Klarić, policijske službenice koje su ga prijavile te osobe koje su predložene kao svjedoci. Neposredno prije početka disciplinskog postupka pred policijsku upravu u Splitu je stigao kombi dubrovačkih registarskih oznaka koji je dovezao policijske službenice. Piše Slobodna Dalmacija

Policajke koje su prijavile Klarića su članice Sindikata policijskih službenika čiji predsjednik Mario Puškarić je pojasnio sve inkriminacije koje se istražuju.

– Inkriminacija nije samo jedna tj. seksualno uznemiravanje već imaju ukupno tri. Istražuje se i inkriminacija zlouporabe položaja i ovlasti, a to su u pitanju kriminalci koji su puštani preko granice. Jako je bitno što takvo postupanje za sobom povlači sankciju udaljenja iz službe.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske se u takvim slučajevima ne može pozivati na diskrecijsko pravo kao što je napravio te nije udaljio Klarića s položaja. I treća inkriminacija je da je prisilio kolegice, koje su druge vjeroispovjesti, da idu čistit samostan.

Napominjem da smo mi kao sindikat reagirali preko pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pučke pravobraniteljice. Članovi našeg sindikatas su prijavili Klarića te su i žrtve i svjedoci događaja. Mi kao sindikat inzistirat ćemo i na odgovornosti Ivana Pavličevića, načelnika PU koji ga nije povukao s položaja. Kako se te policijske službenice mogu nakon svega vratiti raditi, a da im Klarić bude rukovoditelj  – kazao nam je Puškarić.

Tijekom usmene rasprave disciplinskog postupka planirano je saslušanje sedam svjedoka te pregled priložene dokumentacije. Postupak traje od jeseni te još uvijek nije razjašnjeno zašto se toliko dugo istražuje.

– Nije uobičajeno da postupak to toliko traje. Dokle god kontrola iz Zagreba nije došla odraditi posao ništa se nije počelo događati. Zašto je to tako i zašto se to događa u PU dubrovačko-neretvanskoj to je na načelniku da odgovori. Ja sada zaista polažem vjeru da ćese tijekom ovog disciplinskog postupka raditi kako treba – komentirao je predsjednik Sindikata.

Policajke koje su prijavile Matka Klarića su u međuvremenu postale žrtve progona onih koji ga podržavaju. Kako je i uobičajeno kod prijava za seksualno uznemiravanje, o žrtvama se po društvenim mrežama razvlače razni natpisi koji uključuju i navodni detalje iz njihovih privatnih života koji bi ih trebali prikazati kao nepouzdanim svjedocima.