Turudić: Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, samo prekršajno, uz dobru novčanu kaznu…

Turudić: Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, samo prekršajno, uz dobru novčanu kaznu…

Vršitelj dužnosti predsjednika Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u Newsroomu na N1 između ostaloga je govorio što misli o zahtjevima za kriminalizacijom ustaške ikonografije i pozdrava nakon incidenta u Zadru na obilježavanju obljetnice akcije Maslenica.

“Visokom prekršajnom sudu daje se zadatak koji mu uopće ne pripada, koji on uopće nije dužan rješavati, a to je da on rješava neke zakonske stvari i zakonska rješenja”, tako je Turudić započeo svoj komentar po tom pitanju. Rekao je da je objekt zaštite prekršajnog sudovanja društvena disciplina: “Ako vam netko u dva sata u noći dođe revati: O Marijana! Lijepa, slatka Marijana!”.

Davati prekršajnim sudovima da se bave isticanjem ustaškog pozdrava ZDS, kao što je bilo slučaj u Zadru, Turudić smatra i da je pogrešno i da nije pošteno prema tom sudu. Za inicijativu o definitivnoj kriminalizaciji ustaškog pozdrava kaže: “A što je s kokardom i petokrakom?”.

“Da je zakonodavac htio donijeti takav zakon kakav se predlaže, mogao ga je donijeti nakon što je Vijeće za suočavanje s prošlošću završilo svoj posao”.

Konstatirao je da “zakonodavac takav zakon nije donio”.

“Što se tiče ovih ljudi u Zadru, ne znam koji su prekršaj oni napravili. Oni nose znakovlje HOS-a i tamo je ustaški pozdrav ZDS. To je pozdrav koji su koristili ustaše, ali taj pozdrav su koristili i dijelovi hrvatskih obrambenih snaga…”.

“To njihovo znakovlje je priznato, ozakonjeno. Ja čak ne vidim da je i prekršaj da netko dođe u majici s time. Možemo govoriti o pjevanju, pjesmi, pozivanju na mržnju. Moje mišljenje je da samo isticanje na majici nije niti prekršaj niti kazneno djelo prema sadašnjoj zakonskoj regulativi”, izjavio je Turudić.

Na pitanje može li itko dovesti u pitanje tu registraciju znaka HOS-a provedenu u doba Račanove vlade, uz napomenu voditelja da je izvorno znak HOS-a uključivao i oznaku HSP-a, čega sad više nema, Turudić je odgovorio:

“To je zakon spojenih posuda. Ne možemo govoriti samo o znakovlju HOS-a, a da ne govorimo o znakovima kokarde i petokrake zvijezde. Pod tim znakovima se ubijalo u Vukovaru. Ne želim relativizirati stvari. Ali jedno bez drugog ne može se riješiti. Rješenje mora biti cjelovito”.

“Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, jer bi to bilo protiv slobode izražavanja”, zaključio je Turudić taj dio gostovanja na N1 i objasnio što smatra da jedino može biti: “Nego to može biti prekršaj, sankcionirano dobrom novčanom kaznom”.

Prije toga voditelj i Turudić razgovarali su povodom optužbi zastupnice Karoline Vidović Krišto, koja je pitala kakvo će to biti suđenje za Janaf i Kovačeviću, “kad je Turudićeva supruga radila za Janaf”, te SDP-ovca Mišela Jakšića koji je u Saboru ispitivao je li Turudić počinio pritisak na DORH kad je za lošu obnovu na Baniji nakon rata “u startu rekao da tu nema ničega, da je ili teško dokazivo ili je u zastari”.

“Da. Pa što? Ona je odvjetnica, radila je za Janaf”, osvrnuo se Turudić prvo na primjedbe Vidović Krišto.

“To sam gledao i imao dojam da se netko spustio u pedesete ili šezdesete godine. Ako do tog suđenja dođe, to se neće suditi na Visokom kaznenom sudu, nego na Županijskom sudu u Zagrebu. Ja više nisam sudac Županijskog suda u Zagrebu. Gospođa Krišto je sposobna u pet rečenica reći barem pet neistina i difamacija. Njezine su optužbe bizarne… Braniti se od napada notorne Vidović Krišto ne pada mi na pamet. Ponekad su njezini napadi, koji su prosti i ad hominem, meni kompliment”.

Rekao je da, uostalom, nije sigurno da će taj predmet doći na Visoki kazneni sud, a ako se to dogodi: “Izuzet ću se”.

Dodao je da bi razlog za to bilo isključivo zbog percepcije javnosti.

Za Jakšićev istup rekao je da on, Turudić, to uopće nije tako rekao: “Na vašoj televiziji sam rekao da je možda nastupila zastara, ali da možda ima osnova za zakon o nezastarijevanju kaznenog djela i da će o tome odlučiti nadležno tužiteljstvo i nadležni sud. Neka to pročita pa će možda korigirati svoju zlonamjernu izjavu”, prenosi Jutarnji.