Šef Crvenog križa o prozivkama, vezama s HDZ-om, Josipi Rimac, šatoru: ‘Otkrit ću vam što je bilo te noći u Savskoj‘

Šef Crvenog križa o prozivkama, vezama s HDZ-om, Josipi Rimac, šatoru: ‘Otkrit ću vam što je bilo te noći u Savskoj‘

Markt odbija tezu koja se često provlači kroz medije da je HCK utvrda HDZ-a: ‘Ja sam zamrznuo svoje članstvo kad sam izabran‘

Za stradale od potresa na Baniji Hrvatski Crveni križ (HCK) je prikupio donacije od 45 milijuna kuna, koje su uplatili hrvatski građani i tvrtke, ali i ljudi diljem svijeta. Primljeno je 70.000 uplata na račun Crvenog križa i više od 100.000 poziva na humanitarni telefon. Sav taj novac će biti već idući tjedan isplaćen građanima čiji su domovi uništeni u potresu. Da bi ostvarili to pravo građani će trebati  ispuniti jednostavan formular koji će im osobno donijeti djelatnici Crvenoga križa. Piše Jutarnji list

Otkrio je to u emisiji Briefing izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt ističući kako je velik broj donatora najbolji pokazatelj da građani imaju povjerenja u tu najstariju humanitarnu organizaciju u Hrvatskoj iako joj neki pojedinci pokušavaju svojim izjavama narušiti ugled u javnosti.

Tako je zastupnik u Europarlamentu Predrag Fred Matić pozvao građane da ne uplaćuju novac Crvenome križu jer, kazao je, vrlo vjerojatno neće završiti tamo gdje treba.

„Imao sam potrebu nazvati gospodina Matića i pitati ga zašto je to učinio. Dobio sam odgovor koji ni dan danas ne mogu protumačiti jer smatram da ako netko ima neki osobni animozitet prema nekome – u ovom slučaju gospodin Matić prema meni – nije pristojno, politički korektno ni kulturno apostrofirati HCK u tom kontekstu bez pravog objašnjenja zašto. Pozvao sam gospodina Matića da, ako misli da nešto ne valja, dođe do nas, da zajedno prođemo kroz naše računovodstvo, da mi se pridruži na terenu da vidi kako imamo iskustvo, tradiciju, transparentnost i odgovornost“, kaže Markt pa odgovara na pitanje ima li Matićev postupak veze s činjenicom da je Crveni križ dao šator braniteljskim udrugama koje su 2015. mjesecima prosvjedovale ispred Ministarstva branitelja tražeći Matićevu smjenu.

„HCK je šator dao udruzi invalida Domovinskog rata koji su tu noć, kada je temperatura izrazito pala, prosvjedovali ispred zagrade Ministarstva. Nažalost u toj situaciji nisam imao drugog izbora nego o zahtjevu branitelja obavijestiti pomoćnika ministra Bojana Glavaševića. To nije bio onaj veliki šator, nego mali dimenzija 3 puta 4 metra. Dali smo šator ljudima u kolicima. Znao sam da nemam mogućnost donijeti dobru odluku, nego sam donio manje lošu odluku. U normalnoj državi bi sutradan došla policija i pitala čili je to šator i maknula ga, a ne ga ostavila. HCK je tu bio kolateralna žrtva političkih igara, a mi se ne bavimo politikom“, kazao nam je Markt koji odbija tezu koja se često provlači kroz medije da je HCK utvrda HDZ-a.

On osobno je, ističe, kada je izabran na sadašnju funkciju, zamrznuo svoje članstvo u HDZ-u. Također napominje i kako su ga prozivali i neki iz HDZ-a kada je 2015. HCK pružao pomoć izbjeglicama koji su u velikom izbjegličkom valu prolazili kroz Hrvatsku što je podržavala tadašnja SDP-ova Vlada Zorana Milanovića.

„Ne mogu reći da Franjo Gregurić nije član HDZ-a, ni da Josipa Rimac nije bila. Nakon što je uhićena, smijenjena je s funkcije potpredsjednice HCK-a. Ne mogu reći da neki naši članovi nisu ujedno i članovi nekih stranaka. U Hrvatskoj jednostavno morate na određeni način komunicirati s politkom. Ostvarivanje neutralnosti kod svih politika je ključna za naš opstanak. Ne možete na lokalnom nivou opstati ako niste dobri s načelnikom općine ili gradonačelnikom“, govori Markt tvrdeći kako nema utjecaja na izbor čelnika lokalnih organizacija HCK-a.

Prema njegovim riječima ravnatelj zagrebačkog HCK-a Petar Penava izvrsno radi svoj posao iako nosi teret činjenice da je njegov otac Milan Penava u kumskim odnosima s Milanom Bandićem.