IN MEMORIAM Damir Štirba 11.08.1951. – 26.01.2021.

IN MEMORIAM Damir Štirba 11.08.1951. – 26.01.2021.

Još jedna tužna vijest je potresla Novogradiščane. Nakon duge i teške bolesti preminuo je Damir Štirba, najpoznatiji novogradiški motociklist i jedan o nezaboravnih doajena moto sporta u Slavoniji i Hrvatskoj.

Damir je bio i hrvatski branitelja dragovoljac Domovinskog rata, iskreni i osvjedočeni domoljub, koji je u obranu Domovine stao od prvog dana 1991. godine, a nažalost postao je i hrvatski ratni vojni invalid. Iskren, pošten i druželjubiv, bio je omiljen u svome gradu, a preko moto sporta, svojedobno u svojoj mladosti, bio je nadaleko poznati i izvan granica Hrvatske o čemu svjedoče brojni novinski zapisi o moto natjecanjima u bivšoj državi Jugoslaviji.

Damir je bio jedan od onih ljudi koji su se svojim poštenim radom i trudom teško borio kroz život, a nakon rata, ponešto i zbog preživljenih trauma, stigla ga je i bolest i teškoće. Najviše ga je boljela nepravda, jer kako je jednom rekao u svome otvorenom pismu tadašnjim gradskim vlastima:„Dao sam svoje najbolje godine života za Hrvatsku, ali ne za bespravnu, nego za jednu pravnu uređenu državu. Boli me kada vidim koliko ima lažnih branitelja koji su se izborili za privilegije i kojekakve koristi a nije im stalo do Hrvatske i hrvatskog naroda.”- napisao je tada Damir.

Damirov suborac u Domovinskom ratu i prijatelj je bio Antun Želja Martinović, nažalost poginuli hrvatski branitelj i također dragovoljac Domovinskog rata od prvog dana. Obojica su bili veliki zaljubljenici u moto sport. Željko je svojedobno bio prvak Hrvatske u karting sportu u klasi 125, a Damir je 1987. godine osvojio prvenstvo Hrvatske u motociklističkoj klasi 175 kubika, te bio prvak Jugoslavije. Pet godina ranije, novogradiški moto-sport je 1983. godine dobio ogromno priznanje jer je te godine Damir Štirba, kao najbolji motociklist Nove Gradiške svih vremena, postigao dva značajna i hvale vrijedna uspjeha: postao je vice-prvak Hrvatske, a bio je rangiran kao 5. motociklist u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ljubitelji motociklističkog sporta još uvijek se sjećaju kako su nekada vožene gradske utrke, pa tako i moto utrke kroz Novu Gradišku. Prisjetimo se nezaboravnog detalja kada je na utrci voženoj u Novoj Gradiški 1987. godine baš Damir Štirba bio pobjednik. Na pobjedničkom postolju je bio ispred izvrsnih Drage Josipovića i Sretena Vasića. Kako su zabilježili novinari, taj događaj u Novoj Gradiški pratilo je oko 6 tisuća gledatelja. Damir Štirba je dugi niz godina bio vrlo poštovan od strane svojih kolega iz moto klubova diljem Hrvatske, a svi su ga rado došli gledati na utrke u Požegi gdje je u utrkama vodio velike borbe sa svojim suparnicima.

Nažalost, Damir Štirba je završio svoju veliku, životnu utrku. Pamtit ćemo ga kao velikog i srčanog borca za sportske medalje ali i za Hrvatsku i ljudsko poštenje.Najiskrenija sućut Damirovoj djeci: Tomislavu i Katarini, te unucima Marii i Maksu i ostaloj rodbini i prijateljima.

Damir Štirba je ostvario svoje dječačke snove o tome da vozi moto utrke i da ima vrhunski motocikl. Kao hrvatski branitelj je dao svoj doprinos u stvaranju hrvatske države, a kao Novogradiščanin upisao se u časnu povijest ovoga grada.

Hvala mu na svemu i neka dragi Bog podari mir njegovoj duši.

Autor: Antun Brađašević