I Vojko Obersnel se izgleda predomislio, najavio moguću kandidaturu…

I Vojko Obersnel se izgleda predomislio, najavio moguću kandidaturu…

Situacija u SDP-u puca na svim frontovima: nakon odluke o raspuštanju Zagreba i Vukovara, šef stranke Peđa Grbin može iz obiju sredina očekivati žalbe, a sve je jučer dodatno zapaprio bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Naime, nakon što je Predsjedništvo SDP-a raspustilo vukovarski SDP i onemogućilo kandidaturu Željka Sabe za gradonačelnika, iz Vukovara je uslijedio odgovor – Sabo je poslao vrhu stranke obavijest o tome da ponovo aktivira svoj mandat u Predsjedništvu SDP-a. Piše Tihana Tomičić Novi List

Uz sve to, postoji i zabrinutost može li u Rijeci kandidat Marko Filipović ostati onaj koji izlazi pred birače – naime, prema anketi koju je naručio sam SDP, on ima tek 14,8 posto podrške birača u Rijeci, dok stranka stoji gotovo duplo bolje i osvaja skoro 30 posto glasova.

Budući da je i to znantno ispod postotka od oko 42 posto koliko je SDP obično dobivao u Rijeci, na Ibleru vlada zabrinutost te je stoga Filipovićev tim ojačan dodatnim snagama, pa je tako šef njegova stožera postao Ivica Lukanović, koji je godinama kao gradonačelnik pobjeđivao u Kastvu, a tu je i bivši zastupnik i član nacionalnog Predsjedništva Željko Jovanović, koji je zadužen za »dizanje« članstva po modelu »glas po glas« koji SDP godinama primjenjuje na terenu gdje postiže uspjehe, a koji se svodi na to da se dođe do doslovno svakog člana i simpatizera stranke te njihovih obitelji.

Situaciju je dodatno u lokalnoj radijskoj emisiji “Grad i vi, dragi vi” zakomplicirao sam gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je prilično sarkastično govorio o aktualnim kandidatima za svojeg nasljednika.

“Predstavila se jedna zanimljiva ekipica kandidata za gradonačelnika, toliko da me zaintrigiralo da se ponovno kandidiram za još jedan mandat”, rekao je znakovito Obersnel, ne pojašnjavajući misli li pritom i na svojeg dogradonačelnika i stranačkog kolegu Marka Filipovića.

Kandidat u Vukovaru

Vezano za situaciju u Vukovaru, dogovor otprije nekoliko mjeseci glasio je da će Sabo zamrznuti mandat u vrhu stranke, ali da će mu se omogućiti da bude kandidat za gradonačelnika.

Radilo se o džentlmenskom sporazumu o kojem su mediji već tada pisali, a on je na neki način potvrđen i na sastanku u Vukovaru 13. siječnja, kad je doduše Sabi poručeno da bi bilo bolje da ne inzistira na kandidaturi, ali također pritom, barem kako tvrde u vukovarskom SDP-u, Grbin nije rekao da se neće pridržavati ranije dogovorene »trgovine«.

Stoga su u Vukovaru nastavili inzistirati na kandidaturi, a kad je nacionalno Predsjedništvo unatoč svemu raspustilo tijela stranke u »gradu heroju«, Sabo je odlučio vratiti milo za drago te se ponovo aktivirati u nacionalnom Predsjedništvu na Ibleru.

Statutarna komisija

To je jučer šokiralo vrh stranke na Ibleru i našli su se u dilemi da li odmah isključiti Sabu iz stranke, premda bi to bilo teško jer izravnog kršenja Statuta s njegove strane nije bilo. Zato će se već danas sastati Statutarna komisija SDP-a – iako Sabo još nije ni stigao podnijeti žalbu na odluku Predsjedništva, čini se da Grbin i Predsjedništvo traže opravdanje za eventualno isključenje u Statutarnoj komisiji, pa će se prvo čekati ta odluka.

Na Ibleru tumače kako je zamrzavanje Sabina mandata u vrhu stranke povezano s kaznenim prijavama koje protiv njega postoje, a ne zbog nekakvog »džentlmenskog odgovora«, zato sve i prepuštaju Statutarnoj komisiji.

Oktroirani kandidat

Istovremeno u Zagrebu, gdje je smijenjen Gordan Maras i raspušten Gradski odbor, Maras kaže kako još nije dobio ni odluku ni obrazloženje zašto se to dogodilo pa onda još nije ni stigao podnijeti žalbu, ali svakako hoće, kako kaže za naš list. No na društvenim mrežama je napisao: »Hvala vam svima. Ovoliko poziva podrške nisam nikad dosad dobio. Vjerojatno ih nisam ni zaslužio. Ne treba se sada žaliti. Neka Peđa Grbin pokaže da je pravi demokrat. Neka organizira u dva-tri tjedna izjašnjavanje članstva u Zagrebu tko bi trebao biti kandidat za gradonačelnika kada to već nije dozvolio da naprave stranačka tijela. Neka svi glasaju kao što je to tražio da se unese u Statut stranke. Ako se toga ne boji. Oktroirani, nametnuti kandidat bez legitimiteta nema nikakve šanse napraviti išta. Jer neće predstavljati nikoga osim nekolicine ljudi koji su mu poklonili kandidaturu.«

No Ibler će sigurno nastaviti inzistirati na tome da cijelu proceduru provede novi povjerenik Damir Terzić te da kandidat za gradonačelnika Zagreba ostane Joško Klisović, bez ikakva izjašnjavanja članstva.