Ministar Ćorić za RTL Danas: ‘Pokušavamo osigurati proljetni i ljetni dio sezone. Treba nam još vremena’

Ministar Ćorić za RTL Danas: ‘Pokušavamo osigurati proljetni i ljetni dio sezone. Treba nam još vremena’

Poduzetnici i ugostitelji su razočarani najavljenim mjerama. Iako su se tome nadali, uopće nisu zahvaćeni ovim popuštanjem. Gost RTL-a Danas je mnistar Tomislav Ćorić koji je prokomentirao cijelu situaciju.  

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić apelira na strpljenje. Podsjeća kako u proteklih godinu dana, otkako je krenula epidemija i hrvatski građani, ali
i poduzetnici pokazali su maksimalnu razinu strpljenja. 

”Pokušavamo osigurati da proljetni i ljetni dio sezone, one najintenzivnije i najplodonosnije financijski, kao zemlja prođemo na najbolji mogući način”, rekao je Ćorić.

”Upravo zbog toga, zbog činjenice da se novi sojevi virusa šire, pokušavamo i sada i narednih dana apelirati na strpljenje. Naše brojke su puno bolje nego prije mjesec dana, međutim treba nam još malo vremena, da se pomalo počnemo otvarati i da ugostitelji i svi ostali koji pate zbog ovakve situacije, konačno počnu raditi”, dodao je ministar. 

Ćorić se nada kako će među poduzetnicima i ugostiteljima biti još strpljenja, s obzirom na to da su odgovorni jasno pojasnili u kakvoj se trenutnoj epidemiološkoj situaciji nalazimo. Napominje kako treba razmišljati o onom radno puno intenzivnijem dijelu godine. 

”To je vrijeme kada svi zajedno možemo ubirati plodove odgovornosti koju  smo pokazali u proteklim mjesecima i koju ćemo pokazati, nadam se, u idućih nekoliko tjedana”, rekao je Ćorić.

Ministar naglašava kako svako okupljanje, pa i ispred kafića koji bi radili kavu za van, je iz epidemiološke perspektive problematično. Podsjeća kako se i u ovom trenutku 
ljudi u bolnicama bore za život. Ćorić vjeruje da sveukupnom odgovornošću možemo dovesti da sveukupno svega izađemo kao pobjednici. 

”Vlada je tu da osigura ekonomski dio mjera, a svi smo tu da budemo odgovorni”, kazao je Ćorić. 

Prokomentirao je i stav kako ne treba ukinuti obaveznu članarinu za HGK. 

”Hrvatska gospodarska komora je institucija koja postoji 160 godina. U proteklih pet godina doživjela je značajnu transformaciju i u četiri navrata smanjenje članarine. Varijanta u kojoj ne postoji jedna takva institucija sa sigurnim financiranjem zapravo pretpostavlja potpunu prepuštenost poduzetničkog sektora samom sebi. Postojanje HGK-a u kontinuiranu afirmaciju pozitivnih vrijednosti i reformu njezinog funkcioniranja, je nešto što hrvatskom gospodarstvu otvara određene mogućnosti”, izjavio je Ćorić.

Ideja je da HGK u svom funkcioniranju bude još fleksibilnija, pojašnjava ministar. Posebice u odnosu na ono razdoblje koje je negativno obilježilo njegovo postojanje. Prema mišljenju ministra, čitav niz akcija i javnih ovlasti koje imaju pokazuju da su oni potrebni.  

Uskoro opširnije…