Bošnjaković: HDZ ima većinu u Saboru, u to ne treba sumnjati…

Bošnjaković: HDZ ima većinu u Saboru, u to ne treba sumnjati…

HDZ ima većinu u Hrvatskom saboru, u to ne treba sumnjati, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

– Ona nije nekakva velika, ali se pokazalo u ovih pola godine da ona funkcionira, rekao je Bošnjaković.

U petak nije bilo kvoruma za glasovanje o tome treba li plaćati ili ne kotizaciju za HGK, a zbog toga nije ni donesen Zakon o obnovi nakon potresa. Bošnjaković je rekao da Zakon o HGK i Zakon o obnovi nisu jednake stvari te da oko potonjeg svi trebaju biti u konsenzusu kako bi ponudili rješenja za izlazak iz te teške situacije, dok se o HGK “doista da razgovarati”.

– Mislim da ovaj zakon predložen od strane oporbe ne nudi rješenja, rekao je Bošnjaković, dodavši da ipak ne bježe od razgovora.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je u istoj emisiji kako se u petak dogodilo nešto za što mu se čini da se dogodilo prvi put u povijesti parlamentarizma – nakon što je opozicija stavila točku na raspravu, koja je i održana, predsjednik Sabora točku nije stavio na plan za glasanje.

– O čemu se radilo? Unutar parlamentarne većine dvoje-troje zastupnika je izjavilo da će podržati prijedlog opozicije, i s to dvoje-troje zastupnika prijedlog HDZ-a ne bi dobio većinu. Oni su, da bi spriječili tu političku štetu, odlučili skinuti to s glasanja, a mi smo odlučili inzistirati na tome da ta točka bude na glasanju jer bi se inače moglo dogoditi da se bilo koja točka koja se raspravi unedogled skida s glasanja, rekao je Bauk.

– U četvrtak će biti glasanje i mi ćemo se dogovoriti kako ćemo pristupiti ako točka ponovno ne bude na glasanju, dodao je.

Bošnjaković je rekao da je Zakon o HGK bio u prvom čitanju te da ne bi bio ni izglasan, dok bi Zakon o obnovi bio donijet da su mogli skupiti većinu. Bauk je rekao da nisu napustili dvoranu, već da je predsjednik Sabora rekao da će proglasiti stanku, oporba se išla dogovarati kako dalje postupiti, no prije nego što su dovršili dogovor, predsjednik Sabora nastavio je sjednicu, utvrdio da nema kvoruma i prekinuo glasanje.

– Mi smo cijelo vrijeme bili tamo. Također, što se tiče zakona u prvom čitanju, to je kontraargument – čak i da se on donio, ne bi prouzrokovao nikakvu štetu vladajućoj većini ni Hrvatskoj jer ne bi stupio na snagu, rekao je Bauk.

Bošnjaković je rekao kako je utvrđeno da nema kvoruma jer je oporba otišla.

Bauk je poručio da će oni glasati za Zakon o obnovi.

– U startu sam rekao da ga nećemo podržati samo ako je kriminalno loš, a kako su ispravili ovo sa Siskom, onda je ova riječ “kriminalno” ispala, tako da je samo loš, ali je ipak dovoljno dobar da bi građanima olakšali i zato ćemo ga podržati, rekao je Bauk.

Za slučajeve HDZ-ovaca Žarka Tušeka i Ive Žinića uoči lokalnih izbora Bošnjaković je rekao da nisu ugodni, ali da ljudi ipak prepoznaju sve dobre stvari koje rade Vlada i Sabor te da prema anketama HDZ i dalje uvjerljivo vodi.

– S te strane, ti incidenti to ne ugrožavaju, rekao je Bošnjaković.

– Ovo jesu neugodne situacije, ali vidjet ćemo, mislim da se neće reflektirati na terenu, dodao je.

Na pitanje o slučaju SDP-ovog Željka Sabe u Vukovaru Bauk se našalio rekavši “Ne cvjeta cvijeće ni u naše preduzeće”.

– Što se tiče kolege Sabe, mislim da je predsjednik stranke iznio svoj stav koji je ujedno i stav većine članove vodstva stranke, poručio je.

Na pitanje o pokolju u Šibeniku Bauk je rekao da nema dovoljno informacija o tome što se stvarno dogodilo.

– Svaka rečenica previše značila bi opravdavanje uzimanja stvari u svoje ruke i rješavanja pitanja na način da se uzme oružje u ruke i puca, tako da se nadam da će policija što prije utvrditi što se dogodilo, odakle oružje koje nije moglo biti registrirano i je li bilo pomagača u tom dijelu, rekao je Bauk.

Bošnjaković i Bauk izrazili su sućut obitelji preminulog HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana.