Zapeli pregovori HDZ-a s Damirom Vanđelićem, u utrku za Zagreb želi ući slobodnih ruku

Zapeli pregovori HDZ-a s Damirom Vanđelićem, u utrku za Zagreb želi ući slobodnih ruku

Vanđelić želi sam birati svoje suradnike, imati utjecaj na sastavljanje liste, ali i imati presudan glas kada je u pitanju postizborno koaliranje

Pregovori oko mogućnosti da Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa, bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba zakomplicirali su se, a u razgovoru s više sugovornika stječe se dojam da su trenutačno moguća oba scenarija: da se ne uspije s njim postići dogovor, ali i da na kraju ipak uđe u utrku za čelnu poziciju u glavnom gradu.

Sugovornici iz vrha stranke kažu nam da Vanđelić u utrku želi ući slobodnih ruku, odnosno da sam bira svoje buduće suradnike, da ima utjecaj na sastavljanje liste, ali i da ima presudan glas kada je u pitanju postizborno koaliranje koje nikako ne bi trebalo ići u smjeru dogovora s Milanom Bandićem.

Vrh stranke, pak, nije baš sklon da mu popusti u svemu što zahtijeva, ali svi s kojima smo razgovarali ograđuju se od detalja ponude koja je na stolu jer pregovore vode osobno premijer i Vanđelić u četiri oka. A Vanđelić, kažu izvori, želi potpuno novu politiku, kao što je i sam rekao nedavno za Jutarnji list da je “bitno radi li se novo i bitno bolje sutra ili se nastavlja po starom, a samo su nova lica”, a pitanje je može li mu zagrebački HDZ to omogućiti kada postoji opasnost da popriličan broj članova potajno podržava Bandića.

No, premijer ne odustaje od njega. Danas je i neke od koalicijskih partnera, doznajemo, pitao bi li ga podržali i sad je samo pitanje hoće li Vanđelić pristati i na neke njihove uvjete ili će na kraju odustati od te priče.

To bismo možda mogli doznati sutra u 9.30 sati kada će Vanđelić održati konferenciju za novinare u Fondu.

– On je privremeni ravnatelj Fonda, fokusiran je na obnovu, a HDZ će odlučiti o svom kandidatu na razini Gradskog odbora kada odlučimo o svim kandidatima za lokalne izbore, a to će biti u sljedećim tjednima – rekao je jučer Plenković.

Inače, HDZ je posložio gotovo sve karte za izbore, osim Zagreba, Rijeke i Vukovarsko-srijemske županije gdje aktualni župan Božo Galić nema podršku vrha stranke, ali ga podržava Županijski odbor.