Zekanovićeva inicijativa pred fijaskom: ‘Raspudić se pretvorio u malog miša, čeka dopuštenje supruge‘

Zekanovićeva inicijativa pred fijaskom: ‘Raspudić se pretvorio u malog miša, čeka dopuštenje supruge‘

Nisu potpisali svi za koje znam da hoće. Smeta me da neki pričaju jedno, a kad ih se suoči s konkretnim potpisom, nema ih, rekao je

Do sada je inicijativu da se na saborski dnevni red stavi prijedlog Zakona o zaštiti života Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća i zapravo zabranjuje pobačaj, osim onda kad je ugrožen život trudnice, osim Zekanovića potpisal još šest zastupnika. To su Željko Sačić, HKS-ovi Marijan Pavliček Marko Milanović Litre, Mostovci Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot te Zlatko Hasanbegović. Piše Željka Godeč Jutarnji list

Zekanoviću nedostaje još 23 potpisa da bi inicijativa zadovoljila saborsku proceduru. Premda Zekanović kaže da to nije konačna brojka zastupnika koji ga podržavaju i da treba pričekati srijedu kao pravi radni dan kad počinje sjednica, šanse mu i nisu velike.

Osim da vidi, kako je kolege prozvao Zekanović, tko su doista demokršćani koji su spremni štititi ljudski život od njegovog začeća ili tko poštuje stranačku stegu “sada ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima“. Zekanović tvrdi da je prijedlog zakona “u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem i da u potpunosti štiti život”.

Ovo nije prvi Zekanovićev pokušaj da u saborsku proceduru ugura pitanje koje su sve Vlade kao vrući kesten izbjegavale i prebacivale sljedećoj, a ova je u posebno nezgodnoj poziciji jer je već propustila rok od dvije godine. Naime, Ustavni sud 2017. godine naložio je da se donese novi zakon koji će zamijeniti onaj iz 1978. godine. Istu je inicijativu Zekanović pokrenuo i u prošlom sazivu Saboru, ali se ni tada nije odmakao dalje od sedam potpisa.

“Nisu potpisali svi za koje znam da hoće. Pričekajmo. Smeta me da zastupnici pričaju jedno, a kad ih se suoči s konkretnim potpisom, nema ih. Smeta me i Nino Raspudić koji puno voli mudrovati, ali kad se treba pokazati onda se sa svoja dva metra visine pretvori u malog miša. Raspudić valjda ne zna da svatko tko potpiše inicijativu da je ujedno predlagatelj zakona, a on se navodno za slične ideje zalaže.

Valjda će potpisati ako mu Marija Selak Raspudić dopusti, premda sumnjam da će moći izbjeći taj pritisak”, kaže Zekanović i ne isključuje mogućnost da mu inicijativa ipak padne u vodu: “U politiku sam ušao kao kršćanski aktivist i ja od sebe bježat neću.