Adrović: Odluka Ustavnog suda nije proizvela nikakvo dodatno pravo za potrošače…

Adrović: Odluka Ustavnog suda nije proizvela nikakvo dodatno pravo za potrošače…

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na konferenciji za novinare komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbacio tužbe sedam banaka za kredite u švicarskim francima.

Adrović je uvodno napomenuo kako se jučerašnjom odlukom Ustavnog suda nije proizvelo nikakvo dodatno niti neko manje pravo za potrošače te kako su oni zapravo sa svojim pravima već definirani. Piše N1

“Podsjećam ovom prilikom da je Zakon o potrošačkom kreditiranju, odnosno izmjene i dopune Zakona su definirale prava potrošača i definirano je da su oni obeštećeni provođenjem tog zakona. Isto tako podsjećam da je tu tvrdnju ponovio i Vrhovni sud Republike Hrvatske kada je izjavio da su svi oni sporazumi o konverziji koji su postignuti u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju pravno valjani i proizvode pravne učinke pa čak i oni čiji se osnovni ugovori sastoje od odredaba koje su pravno ništetne, a to su bile odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i odredbe o valutnoj klauzuli”, rekao je Adrović.

Kaže kako odluku Ustavnog suda još nisu primili te da će obavijestiti javnost o svojim stavovima čim pogledaju i pregledaju odluku Ustavnog suda.

Napomenuo je kako Hrvatska udruga banaka nije stranka u postupku već sedam banika, ali vjeruje da će one svoja prava štititi pred nekim drugim instancama u Europskoj uniji.

“Sud Europske unije je već u tijeku sa svim jer je prema njemu i Vrhovni sud išao s dva pitanja i još neke instance. Tako da, vremenski gledano Sud Europske unije će se sasvim sigurno o tome izjasniti, pretpostavljam u idućih godinu, godinu i pol dana. Vidjet ćemo još što je sa Strasbourgom i drugim institucijama”, objasnio je Adrović.