Ogromne rupe otvaraju se na području Banovine, već ih je 88…

Ogromne rupe otvaraju se na području Banovine, već ih je 88…

Novi potresi na području Banovine povećali su broj rupa u zemlji, trenutačno ih je više od 88. Posebno je zabrinjavajuće stanje u Mečenčanima.

Otvorena je opcija i evakuacije tog dijela stanovništva. Stožer je s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta dobio određene preporuke, shodno kojima će donijeti zaključke za procjenu stanja i možebitno evakuiranje određenog broja ljudi s tog područja, najavio je nekidan Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Franjo Šumanovac, s Rudarsko-geotehnološkog fakulteta, za N1 je objasnio što stručnjaci sada rade na terenu.

“Mehanizam pojave vrtača ovdje je razjašnjen, a vjerojatno je potres ubrzao taj prirodni proces koji bi se događao tijekom duljeg razdoblja”, rekao je Šumanovac, dodavši da i drugdje u krškom podneblju postoje zabilježene ovakve pojave, ali nisu tako velike i ne događaju se tako brzo kao u potresom pogođenom području.

“Iz mjerenja fizičkih svojstava na površini možemo otkriti geološku strukturu terena i tako pokušati predvidjeti pojavu vrtača. Naš je zadatak pokušati vidjeti možemo li pokušati izdvojiti područja gdje bi se te vrtače mogle pojaviti”, rekao je Šumanovac. Piše N1