Ugostitelji Plenkoviću najavljuju još jedan prosvjed: ‘Ne možete nas držati vječno zatvorenima’

Ugostitelji Plenkoviću najavljuju još jedan prosvjed: ‘Ne možete nas držati vječno zatvorenima’

Ugostitelji kažu: mjere su diskriminatorne i prosvjed ćemo morati ponoviti ako i dalje za naše zahtjeve ne bude sluha

“U demokraciji je normalno da postoje prosvjedi i negodovanje o onome što Vlada radi, ali moramo na stol staviti činjenice i argumente” – poručuje premijer Plenković dan nakon velikog prosvjeda ugostitelja. Piše RTL

Oni koji su nedavno zagovarali potpuno zatvaranje sada, kaže, traže da sve otvorimo, a to tako – ne ide. Sve, pa i ugostitelje, poziva na strpljenje, a oni odgovaraju: mjere su diskriminatorne i prosvjed ćemo morati ponoviti ako i dalje za naše zahtjeve ne bude sluha.

Dan nakon prosvjeda pred ugostiteljskim objektima – isti prizori. Pa su i zahtjevi onih koji žele raditi isti kao na jučerašnjem prosvjedu.

Premijer sa sjednice Vlade poziva na strpljenje uz poruku da su prosvjedi u demokraciji normalni. “Mi s tim nemamo problema, mislim da je to u demokratskoj kulturi Hrvatske dobrodošlo, ali ono što je važno da moramo ipak staviti na stol činjenice i argumente”, kazao je Plenković. 

Mjere su diskriminatorne

Mjere u Hrvatskoj su, kaže, među najliberalnijima u Europskoj uniji, a ugostiteljske objekte zatvorili smo među zadnjima pa i s otvaranjem, kaže, nećemo odgađati. 

Organizatori prosvjeda odgovaraju: problem je što su mjere diskriminatorne. 

“Prosvjedna akcija je jučer bila da se pusti glas da su svjesni da ovo ovako ne može, da ne mogu dvije djelatnosti – ugostitelj i fitness centri spašavati epidemiološku cijelu mjeru dok život skoro pa normalno funkcionira. Kad vidimo slike sa skijališta, kada vidimo slike kakve su po na bazenima, da ne nabrajam javni prijevoz. To je nama neprihvatljivo, jedna je diskriminacija na djelu”, kaže Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja. 

Traže i redovito isplaćivanje naknada, ukidanje parafiskalnih nameta i obveznih članarina što od premijera traži i dio koalicijskih partnera pa je ironično poručio. 

“Imate ovu amblematičnu temu Hrvatske gospodarske komore, sutra će vjerojatno biti Hrvatska obrtnička komora, preksutra na primjer Hrvatska turistička zajednica, možda se netko dosjeti da ukinemo i Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, ko zna što će još u kreativnom smislu doći na dnevni red da se jednostavno proglasi nekakvim nametom koji nije potreban”, rekao je Plenković. 

Još jedan prosvjed?

Strateški cilj Vlade je da se život do ljeta normalizira i time omogući turistička sezona, a aktualne mjere se zasada ne mijenjaju tako da je izvjestan još jedan prosvjed. 

“Ne možemo pustiti da skoro sve normalno funkcionira, a nas držite vječno zatvorenima. Znači, mora se tu naći taj balans i to je nešto što smo jučer htjeli ukazati i sigurno ćemo to morati još jednom, ako tu ne bude sluha”, kaže Žaklina Troskot. 

Na prosvjedu se tražila i smjena ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, a dio političara koji je na prosvjedu bio jutros su u Sabor stigli s maskama s njegovim inicijalima. 

Ministar Ćorić ostaje ministar a na twiterru je zastupnicima MOST-a ironično poručio da ga je dirnula poruka neprežaljenih bivših partnera jer se prva ljubav ne zaboravlja.