Beroš: ‘O popuštanju mjera treba pomno promišljati, novo pooštravanje nije potrebno‘

Beroš: ‘O popuštanju mjera treba pomno promišljati, novo pooštravanje nije potrebno‘

‘Stav znanstvenika je unison i svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je dostupno‘

Znanstveni savjet Vlade u 14 sati je održao sastanak, a nešto poslije 16 sati, nakon završetka sjednice, novinarima se u Banskim dvorima obratio ministar zdravstva Vili Beroš

– Završili smo s raspravom o cjepivu. Važno je cijepiti se. Stav znanstvenika je unison i svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su tri cjepiva koja su u RH sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije, smrti… Kako bude rastao postotak procijepljenosti smanjit će širenje epidemije, rekao je Beroš.

Novinari su ministra pitali što će biti s mjerama nakon 15. veljače i hoće li možda doći do pooštravanja s obzirom na to da je u RH otkriven i britanski soj virusa.

– Jednoznačnog odgovora nema. Analizirali smo nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili pozitivni i bolesni, od 20. siječnja, a nema značajnijeg širenja epidemije trenutno, to bi mogla biti dobra vijest. U svakom slučaju, odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima, struci, donosit ćemo ih, kako je to i premijer istaknuo u razgovoru sa znanstvenicima, oprezno i zdravorazumski. Mislim da smo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba pomno promišljati. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji sljedećih dana. Doznaje Jutarnji list

EU je ostala bez dijela doza cjepiva, Ursula von der Leyen se zbog toga i ispričala. Novinari su Beroša upitali kakva je bila komunikacija.

– Pročitao sam njezinu izjavu i ispriku. Rekla je i što EK kani napraviti. Naša nastojanja temeljila su se na Europskoj komisiji u nabavi cjepiva. Još u rujnu smo razgovarali o ugovorima. Tada se činilo da će oxfordsko cjepivo prvo dočekati svjetlo dana, ali oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. EK i mi smo se nastojali prilagoditi i dogovoriti doze. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, bilo bi bolje, ali i oni su mogli imati probleme u proizvodnji. Sada je to iza nas i trebalo bi biti bolje u budućnosti, rekao je Beroš.