Ćorić poručio Mađarima: Naša ponuda za otkup Ine vrijedi do lipnja ove godine. Tri su opcije…

Ćorić poručio Mađarima: Naša ponuda za otkup Ine vrijedi do lipnja ove godine. Tri su opcije…

Ponuda hrvatske strane za otkup MOL-ova udjela u Ini ima svoj rok trajanja i očekujemo da mađarska strana najdalje kroz četiri do pet mjeseci na tu ponudu odgovori, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izlažući novinarima planove Vlade u energetskoj politici u nastupajućem razdoblju.

– Mađarima je u studenome prošle godine predočena naša ponuda, ali od njih nismo zasad dobili nikakav odgovor. Dolaze neki signali mađarske strane u tom smislu koji se mogu tumačiti ovako ili onako. Isto tako, od predavanja naše ponude bilo je dodatnih konzultacija, i tijekom siječnja ove godine, s mađarskom stranom u vezi s ponudom. Mi smo i dalje drugoj strani spremni dati sve potrebne informacije koje ne izlaze iz pregovaračkog okvira, ali taj proces mora imati svoj kraj – ustvrdio je ministar Ćorić, uskrativši i ovom prilikom informaciju koliko je Vlada spremna izdvojiti za otkup dionica Ine. Naznačio je, međutim, kako postoje dvije opcije otkupa dionica Ine od MOL-a.

– Jedna je da država u cijelosti financira otkup dionica što neizbježno povećava javni dug države i to ćemo nastojati izbjeći, a druga opcija je da se u otkup, uz državu, uključe domaće tvrtke – otkrio je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Komentirajući trenutnu vlasničko-upravljačku situaciju u Ini, Ćorić je izrazio uvjerenje kako je neodrživ, kazao je, postojeći status quo.

– Postoje tri daljnje opcije za Inu, kako mi to vidimo. Ili će MOL prihvatiti našu ponudu ili će je odbiti. I treća opcija, nakon što završimo proces oko naše ponude, interne su promjene u Ini oko čega moramo postići dogovor – izložio je Ćorić viđenje Vlade oko raspleta u Ini. Na pitanje što podrazumijevaju spomenute “interne promjene u Ini”, ministar gospodarstva i održivog razvoja podsjetio je kako trenutni dioničarski ugovor i interni pravilnici u Ini ne štite prava dioničara jednako.

Ćorićevim istupom Vlada je ponovno “lopticu” raspetljavanja vlasničko-upravljačkog raspleta u Ini prebacila MOL-u, uz otvoreno pitanje kakva bi mogla biti reakcija Mađara.

– Teško je ocijeniti što ovakav istup ministra Ćorića znači i predvidjeti što će MOL reći na to sve – kazao je bivši predsjednik Uprave Ine i ministar gospodarstva Davor Štern, za kojeg je, kako kaže, sporna cijela procedura koju su Ministarstvo gospodarstva i Vlada pokrenuli prema MOL-u pa, ističe, nije sklon prognozirati daljnji tijek događaja.

– Ne znamo što Vlada nudi, kako je ta ponuda MOL-u koncipirana, na bazi kojih analiza i očekivanja. Moram priznati da ovakve pregovore, a teško je reći odvijaju li se uopće pregovori jer nemamo o tome pouzdanih informacija, još nisam vidio ili za njih čuo, stoga bih se suzdržao od daljnjeg komentara – poručio je Štern. I konzultant Jasminko Umićević izrazio je sumnju u uspjeh Ćorićeva pokušaja da ubrza odgovor MOL-a na ponudu Vlade.

– Ako je točno da Vlada u svojoj ponudi MOL-a nije definirala rok u kojem se na tu ponudu treba odgovoriti, radi se o neuobičajenoj praksi pregovaranja koju mi je teško komentirati. Što znači ponuda na koju možeš odgovoriti kad hoćeš, ili možeš na nju dati protuprijedlog kad hoćeš? – pita se Umićević. Kad su u pitanju daljnji potezi MOL-a u Ini, naš sugovornik je uvjerenja kako tu ne treba očekivati nikakve promjene u dogledno vrijeme.

– Prema sadašnjim pokazateljima, MOL se neće odreći Ine i hrvatskog tržišta u nastupajućem razdoblju bez neke prisile – zaključio je Umićević.

Kad je u pitanju politička dimenzija pregovora oko Ine, ministar gospodarstva i održivog razvoja u srijedu je novinarima kazao kako ima potporu Vlade za svoju inicijativu prema MOL-u.

– Ako me pitate jesam li o svemu upoznao premijera Plenkovića, odgovor je da jesam – dodao je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Osvrnuvši se na poslovnu perspektivu Ine, Ćorić je naznačio kako se Ina mora transformirati u kompaniju koja se ne može oslanjati samo na preradu nafte i prodaju naftnih derivata.

– Kao dva smjera budućeg razvoja Ine vidimo biorafineriju u Sisku, na čemu se već radi, i ulaganja u obnovljive izvore energije – naveo je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Osvrnuvši se na rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o odbačaju Inine ponude za koncesiju na pomorskom dobru neophodnom za modernizaciju rafinerije Rijeka, Ćorić je poručio kako za nepotpunu ponudu Ine netko u toj kompaniji treba odgovarati te kako je o tome već obavio razgovor s predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, piše Jutarnji.