Sanja Sarnavka: U oporbi su se pojavile žene koje nam bude nadu, rastopim se kad slušam Sandru Benčić. A ne mogu se načuditi onima koje obožavaju Milanovića…

Sanja Sarnavka: U oporbi su se pojavile žene koje nam bude nadu, rastopim se kad slušam Sandru Benčić. A ne mogu se načuditi onima koje obožavaju Milanovića…

Čak šesnaest udruga podržalo je peticiju, koju je pokrenuo portal Reci.hr, za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole. Neposredni povod je kampanja Nisam tražila u kojoj su mnoge žene progovorile o seksualnom uznemiravanju i nasilju u brojnim institucijama, na fakultetima, školama…

Popričali smo o tome sa Sanjom Sarnavkom iz Zaklade Solidarna, koja je među udrugama koje podržavaju peticiju. Ona je bila i dugogodišnja aktivistivica udruge B.a.b.e., organizacije za zaštitu ženskih ljudskih prava te promicanje rodne ravnopravnosti, a koja je nakon posprdnih izjava predsjednika Zorana Milanovića o pokretu Nisam tražila ponovno ovih dana došla u žižu javnosti. Piše Silvana Uzinić Slobodna Dalmacija

No, nećemo o predsjedniku, jer Sarnavka se već kratko osvrnula na njegov komentar pokreta Nisam tražila rekavši da joj, kada čuje našeg logoreičnog predsjednika države, dođe da uzme mokru krpu i da je zamota oko glave da bih spriječila glavobolju koja je hvata kada sluša takve izjave muškaraca.

Predsjednik je, podsjetimo, kazao da “kada zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara”, to baš ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Dodao je da je problem kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji.

– Ne mogu se načuditi ženama koje ga, unatoč svemu, obožavaju. A da vidite samo koliko ih je, ne znam, on je valjda tim ženama alfa mužjak, što li. Žalosno je kad vidite što izjavljuju ljudi poput njega i rektora Damira Borasa jer oni su na utjecajnim funkcijama i nekome su uzor – dodala je Sarnavka za Slobodnu Dalmaciju.

Peticiju za uvođenje seksualnog obrazovanja u školama apsolutno podržava.

– Potpisala sam je odmah i u osobno ime. Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u školama potrebno nam je tim prije kada vidimo da se neki zalažu za zabranu pobačaja, a ujedno su protiv seksualnog odgoja jer smatraju valjda da je to bogohulno iako su svjesni da apstinencija prije braka ne postoji. Upravo da bi se smanjio broj pobačaja, što svi želimo, potreban nam je seksualni odgoj kroz koji se uči što su zdravi, sigurni spolni odnosi, a to je temelj svega – kaže Sarnavka.

Ona pozdravlja i inicijativu saborskih zastupnica za promjenu Kaznenog zakona kako bi se promijenilo rješenje koje više štiti seksualne predatore, a ne žrtve. U nestranačkoj i neformalnoj radnoj skupini “Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja” također se spominje edukacija o prepoznavanju nasilja. U Kaznenom zakonu je sporan rok od tri mjeseca u kojem žrtva mora prijaviti nasilje, upozorile su zastupnice i to iz Kluba Centra i GLAS-a, koje su inicirale skupinu, a pridružile su im se i zastupnice svih ostalih stranaka, osim iz HDZ-a.

– Jako je dobro što su zastupnice uradile i svakako to pozdravljam. To pokazuje da su se u oporbi pojavile snažne i samosvjesne žene koje nam bude nadu. Ja se rastopim kad slušam Sandru Benčić. Ona je izvanredno odgovorna, vrijedna, informirana i obrazovana osoba. To su žene koje imaju jasne stavove i ne moramo s njima u svemu slagati, ali upravo te žene iz malih stranaka ne daju se uštukati kao što je to često slučaj u velikim strankama.

Kako komentirate izjavu bivše ministrice za obitelj Nade Murganić da se nije pridružila kolegicama zato što saborski odbori daju dovoljno prostora i mogućnosti, ali i obaveze da razmatraju sve probleme u društvu?

– Ma dajte, molim vas. Sirotica je poslušnica HDZ-a i poznata po spontanoj izjavi o nasilju župana Tomaševića “tako vam je to u braku”. Sada vidimo da se žene iz manjih stranaka ne daju ušutkati. Nadam se da će građanke i građani prepoznati koliko je to važno.

U saborskoj inicijativu zastupnice prvenstveno žele u Kaznenom zakonu produljiti rok od tri mjeseca za prijavu seksualnog nasilja. Koliki bi taj rok trebao biti po Vama s obzirom da ste godinama radili sa žrtvama?

– Svakako dulji jer ženama jako dugo treba da se osnaže i progovore, a pogotovo ako su pretrpjele nasilje u ranom djetinjstvu. Sjetimo se samo koliko godina je trebalo da se otkrije pedofilija u Katoličkoj crkvi u Americi. Imali smo slučaj djevojčice koju je rođak napastvovao kao petogodišnjakinju i zatim četiri godine uzastopno. Njoj treba da shvati što joj se dogodilo, dijete je zbunjeno, pa godine moraju proći… Da ne govorimo koliki pritisak treba izdržati kad progovori, a pogotovo kad je zlostavljač silno moćna osoba.

To pokazuju i prijave bivših studentica, koje su trpjele nasilje od strane profesora jer su strahovale da neće proći ispit.

– Da. Reakcija rektora Borasa je skandalozna i njegov mandat ostavit će pogubne posljedice na sveučilište. A pogledajte kako su reagirali na javnoj televiziji! Suočiti žrtvu s osumnjičenim za nasilje, ma nemam riječi. Kad se samo sjetim slučaja u osječkom domu, ta priča je moja rak rana. Djevojčice su podvodili moćnici, čovjek je to prijavio, novinar Drago Hedl je sve doznao, a one nikada nisu progovorile jer su im zaprijetili. Pa propala je prijava sedamnaest žena u HUP-u protiv Bernarad Jakelića

Znate li koliko je meni žena kazalo da nikad nisu mislile da će mi se morati javiti. A morale su jer nisu imale drugi izlaz, a prije toga nisu vjerovale drugim ženama. Imate sad najnoviji slučaj o kojemu je pisala vaša kolegica Slavica Lukić. Pogledajte samo priču te žene i kroz sve mora prelaziti zbog prepreka u sustavu. Zato itekako trebamo mijenjati zakon u cilju rješenja za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja – istaknula je Sanja Sarnavka.

Slaže se kako prije svega treba djecu i mlade educirati da nasilje prepoznaju s obzirom da postoje poražavajuća istraživanja kako je svako peto dijete doživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Prisjetili smo u razgovoru i jednoga istraživanja koje je provela splitska udruga Info zona među mladima, a imalo je za cilj kako prepoznati zdravu vezu.

Ono je pokazalo da je nasilje u mladenačkim vezama prisutnije nego u odnosima bračnih partnera te da mladi ne prepoznaju da su oblici nasilnih ponašanja i oni kojima se nastoji dominirati i kontrolirati osobu u vezi poput ekstremne ljubomore, posesivnosti, kontrole, optuživanjea i emocionalnih ucjena.

– Svakako je to stvar odgoja, ali tu moramo početi govoriti i o odgovornosti žena koje na sebe preuzimaju odgojnu ulogu. I što rade? Djevojčice oblače u rozo, a sinovima govore da dječaci ne plaču. Kćeri im pomažu u kuhinji. Ja imam dva sina i rade sve, jedna nevjesta ni ne zna kuhati. I ne treba ga hvaliti zbog toga, pa to je normalno da muškarci dijele kućanske poslove. Potrebne su nam osviještene žene, ne samo da bi bile ravnopravne, već i zato da bismo prevenirali nasilje. Osviještene žene su stupovi društva – poručila je Sarnavka.