Napravljen prvi korak prema smjeni Borasa? Burilović nakon maratonske sjednice: “Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata”

Napravljen prvi korak prema smjeni Borasa? Burilović nakon maratonske sjednice: “Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata”

Sjednica Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tijela koje nadzire zakonitost rada te institucije, trajala je više od sedam sati. Predsjedatelj Savjeta Luka Burilović izjavio je nakon sjednice kako je Savjet od rektora Borasa tražio da točku o stanju na Sveučilištu u roku od 30 dana stavi na dnevni red Senata. Donosi Dnevnik.hr

Novinari su Luku Burilovića na početku pitali zašto je sjednica tako dugo trajala i zašto su novinare pustili da čekaju više od osam sati vani na hladnoći i je li ga zbog toga sram. “Potpuno vas razumijem i ispričavam se. Znam kako vam je. Znam da vam je hladno i znam da postoji interes”, kazao je na početku Burilović. 

Govorio je o točkama dnevnog reda. “Odluke je donosilo osam članova Savjeta. Sve točke od dva do pet su donesene jednoglasno. Došli smo do zajedničkih zaključaka i zbog toga sam iznimno zadovoljan. Druga točka dnevnog reda bilo je stanje na Filozofskom fakultetu. Stanje nije dobro i ono se mora popraviti. Rektor Boras prihvatio je neopozivu ostavku dekana Šimprage. Od rektora Borasa očekujemo imenovanje novog dekana Filozofskog fakulteta”, kazao je Burilović. 

Dakle, zaključeno je da obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga više ne bude dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uskoro će na Senatu biti imenovan novi v.d. dekana FFZG-a.

Senat je također donio zaključak da se u kontekstu seksualnih uznemiravaja i postupka postupanja doradi Etički kodeks Sveučilišta. Također, Savjet je od rektora Borasa tražio da točku o stanju na Sveučilište u roku od 30 dana stavi na dnevni red Senata i on je to prihvatio.

Burilović je komentirao je li Boras tijekom rasprave podigao glas i rekao: “Ne možete to tako, ovo je moje Sveučilište”. Burilović je rekao kako nije bilo povišenih tonova. “Ja to nisam čuo”, kazao je Burilović. 

Rekao je kako su o prijavama za seksualno uznemiravanje raspravljali – generalno, ne navodeći imena. “Mi o imenima danas nismo raspravljali”, kazao je Burilović odgovarajući na pitanje novinara je li donesena odluka da će status emeritusa bivšem profesoru na Odsjeku za povijest FFZG-a Roksandiću biti oduzet, ako se u postupku dokaže da je uistinu bilo seksualnog uznemiravanja.

Burilović je ponovio da se o imenima nije govorilo. 

“Ukoliko dođe do pravosudnog epiloga razmotrit će se o oduzimanju zvanja, ali ako dođe do sudskih epiloga. Svih zvanja, to ne mora biti samo profesur emeritus. Slučajeva je više”, kazao je. 

Jedan od zaključaka je i da službe sastave popis onih koji su rođeni do 30.09.1950. i koji je njihov radni odnos. 

Savjet predlaže i da se na Sveučilištu osnuje Povjerenstvo u trajnom statusu koje će razmotriti svaku prijavu za seksualno uznemiravanje te će se tražiti odgovornost za nepokretanje postupka po prijavi.

Burilović kaže kako napisi o cijeni službenog automobila kojeg koristi kao predsjednik HGK nisu točni. “To je potpuno netočna informacija. Jako ste fulali. Ja to vozim, ali on nije te vrijednosti, niti blizu. Auto je na najam. Nismo ga platili”, kaže Burilović.

Na pitanje je li mu neugodno što se cijepio preko reda nije želio odgovoriti. Nakon tog pitanja, Burilović je naglo otišao.

Zahtjevi ministra Fuchsa

Sjednica se održala nakon što je ministar znanosti Radovan Fuchs zatražio hitnu reakciju povodom mnogobrojnih skandala koji potresaju Sveučilište u Zagrebu. 

Očekuju se konkretne odluke vezane uz aktualno stanje na Sveučilištu, nakon niza afera koje su uzdrmale rektorat Damira Borasa. Na dnevnom redu trebale su prema nagađanjima biti prijave za seksualno uzenemiravanje, ali i upit koji je s nekoliko adresa poslan prema Državnom inspektoratu rada o zakonitosti produljenja radnog odnosa iznad 70 godina prorektoru Anti Čoviću.

Na dnevnom redu trebao je biti i upitan postupak rektora, koji se cijepio protiv koronavirusa mimo reda. Raspravlja se i o stanju na Filozofskom fakultetu, a nagađa se da bi se na sjednici mogla donijeti odluka o odlasku Miljenka Šimprage s mjesta vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. 

Zaključke o temama Savjet treba poslati pred Senat i ministru znanosti Radovanu Fuchsu. Sveučilišnim savjetom, predsjeda predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Evo što je Burilović rekao uoči sastanka.

“Želim čuti od uprave Sveučilišta i oko jedne i druge točke koje su vrlo aktualne i za koje je javnost iznimno zainteresirana s obzirom na važnost Sveučilišta Zagreb. Prema tome vidjet ćemo danas i ja želim da mi donesemo konkretne zaključke koje ćemo uputiti i Senatu i utemeljitelju Ministarstvu obrazovanja”, kazao je Burilović.

Govorilo se da četiri godine Savjet nije dao izvješće, a Burilović kaže da tada nije bio na čelu Savjeta. “Međutim preuzimam odgovornost što se nismo uživo sastali prošle godine, ali evo ja sam sada sazvao na svoju inicijativu, koja se poklopila s ministrovim dopisom”, napominje.