Admiral Hranj: Američka donacija vozila HV velik su doprinos oružanim snagama…

Admiral Hranj: Američka donacija vozila HV velik su doprinos oružanim snagama…

Prije sedam godina Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj vojsci 220 polovnih borbenih vozila MRAP. Donacija je bila vrijedna oko 100 milijuna američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV-a kvalitetnim borbenim vozilima. Međutim, 50-ak tih vozila još nije u upotrebi nego na parkiralištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru.

Admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH, rekao je u dnevniku Nova TV da je najveći dio vozila raspoređen po postrojbama – bojni Vukovi, Specijalnim snagama, vojnoj policiji i Zapovjedništvu za potporu. Ta su vozila ispravna i u redovitoj upotrebi.

”Dio vozila nalazi se u Remontnom zavodu i u različitim su fazama pripreme za upotrabu”, rekao je te dodao da je njihova čvrsta namjera da se sva ta vozila osposobe i da se koriste.

”U ovoj godini planiramo osposobiti osam vozila koja se nalaze u Remontnom zavodu”, izjavio je te vjeruje da bi za ”20-ak milijuna kuna” mogli osposobiti ostatak kontingenta vozila u iduće dvije do tri godine.

Na vozilima je potrebno napraviti ”remont motora, remont sustava jer su vozila bila u uporabi u različitim stadijima ispravnosti”. Potrebna je ugradnja strojnice 12,7,  komunikacijskih sustava, po potrebi mijenjat će balistička stakla i treba se vozilo obojati u ”naše boje”.

Donacija nije propala”, rekao je Hranj te se zahvalio SAD-u na donaciji i dodao da će dio vozila ići u operaciju KFOR-a na Kosovo.