Prvi stup Pelješkog mosta spojen s kopnom; Plenković: Strateški je važan za RH…

Prvi stup Pelješkog mosta spojen s kopnom; Plenković: Strateški je važan za RH…

Na gradilištu Pelješkoga mosta danas je stup na kopnu spojen s prvim stupom postavljenim u moru. Učinjeno je to elementom dugim 52 metra i teškim čak 587 tona.

Kako je danas najavljeno, samo spajanje mosta trebalo bi se dogoditi do studenog ove godine, a svi radovi bi trebali završiti za godinu dana, do siječnja 2022., nakon čega još preostaje završetak gradnje pristupnih cesta. Javlja HRT


Gradilište Pelješkoga mosta obišli su premijer Andrej Plenković s ministrima Josipom Aladrovićem i Radovanom Fuchsom, koji danas borave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Premijer Plenković istaknuo je da je to važan korak u izgradnji Pelješkog mosta.

– Oko godinu i pol dijeli nas od spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, što je ključan element u ostvarivanju cilja – osigurati državni integritet Republike Hrvatske. Očekujemo da most bude spojen do kraja 2021., a dovršetak pristupnih cesta do lipnja 2022. Ovaj projekt vrijedan 520 mil. eura, sufinanciran europskih sredstvima od 357 mil. eura, od strateškog je značaja za Hrvatsku, rekao je. 

Radovi napreduju dobro, rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta.

– Spajanje je planirano za studeni, ali nakon toga još ima radova koje treba dovršiti, očekujemo da bi do polovice siječnja most bio završen. Zastoji su nastali uslijed koronakrize, zaostatak koji je nastao još stoji, no grčka tvrtka imala je kraći rok za završetak dionice od tvrtke Strabag, tako da bi trebali u isto vrijeme završiti radove na obje dionice. Most će se moći koristiti kada prođe tehnički pregled. Sada radimo čvor Brijest, kako bi pokušali u ožujku ili travnju 2022. omogućiti korištenje mosta za osobne automobile i vozila do 7,5 tona, kazao je.