Ugostitelji objašnjavaju zašto nisu masovno otvorili s ‘kavom za van‘: ‘Tko će pored Rive i sunca doći u kvartovski kafić po kavu?!‘

Ugostitelji objašnjavaju zašto nisu masovno otvorili s ‘kavom za van‘: ‘Tko će pored Rive i sunca doći u kvartovski kafić po kavu?!‘

Brzinskim anketiranjem splitskih ugostitelja da se zaključiti kako će teško zaživjeti priča s kavom za van kupljenom u kafićima. Nekolicina njih s kojima smo razgovarali kazali su nam kako za pokretanje posla na prozorčićima objekata, bez mogućnosti konzumacije pića na štekatima, naprosto nema nikakve poslovne logike ukoliko objekt nije lociran na izrazito frekventnoj adresi. Piše Slobodna Dalmacija

– Što ćemo otvarati?! U našim kvartovskim kafićima cijena kave je 9 i 10 kuna, a košta nas isto kao i ugostitelja na Rivi, koji je prodaje za 13 ili 15 kuna. A sad još na kavu dođe i plastična čašica, ovo i ono, što povećava troškove. I tko će, uostalom, pored Rive i sunca doći u kvartovski kafić uzeti kavu – govori Ivan Ćurić, vlasnik caffe bara “Krom” u blizini naše redakcije u čijemu je susjedstvu još nekoliko kafića ostalo zatvoreno. Sve mu kolege, veli, govore isto. 

Ćurić planira pričekati još sedam, osam dana, dok malo ne zatopli, pa će onda srediti kafić, oprati i osvježiti prostor kako bi možda počeo raditi za desetak dana.

– Bit će dobro ako prvog ožujka budemo mogli otvoriti štekate. Ali i tada će se raditi u jednoj smjeni, jer kad padne sunce nitko neće sjediti na štekatu. No, tada bi mogli krenuti, da ljudi vide da smo otvoreni. Međutim, trenutno to nema smisla pored svih pekara i trafika, koje prodaju kavu. Tko će doći kod mene na prozorčić uzeti pivu za 18 kuna, a ima preko puta dućan u kojemu će je kupiti za 8, 9 ili 10 kuna. Nebitno koliko, nije nitko lud – podvlači vlasnik “Kroma”. “Povukao” je mjere, troje ih je zaposlenih… 

– Ne znamo ni što vlada planira za dalje, rekli su da će naknade ostati za veljaču. Oni će ih vjerojatno ukinuti i onda reći:”Eto, sad radite”. Ako smo čekali skoro tri mjeseca, onda smo mogli još 15-20 dana, pa da otvorimo normalno. Ovako nismo ni tamo ni vamo – vrti glavom Ivan Ćurić govoreći kako čisto sumnja da će živjeti kava za van iz kafića. Možda, dodaje, na Rivi, Zapadnoj obali, eventualno pazaru i peškariji, ako ugostitelji na tim lokacijama uopće i otvore svoje objekte. No, tu, prema njegovu mišljenju, coffee to go priča s kafićima počinje i završava.

Ipak, pojedini vlasnici kvartovskih kafića odlučili su iskoristiti aktualno dopuštenje za ograničen rad, pa je tako, primjerice, na Facebook profilu caffe bara “Mendula” osvanula poruka: “Nakon dugog zimskog sna vidimo se od 06:30 do 17:00 sati. Sve TO GO osim stolova, stolica, konobara…”.

Da će ponovo proraditi najavili su i iz caffe bara “Marčelina”:”Od ponediljka smo otvoreni, ali priko prozora. Bolje išta nego ništa. Sad možete kod nas po kavu i trk u kazino okušat sriću. Bilo kako bilo, nama je drago šta ćemo se barem i ovako vidit. Svaki dan od 7 do 6″.

I iz caffe bara “Firma” u splitskoj Kopilici najavili su početak djelovanja:”Opening day. Dragi naši, u ponedjeljak 15.02. svaki dan od 06:00h….. Uzmite svoj omiljeni napitak TO GO i uživajte u danu!!!”.

U kafiću “Marti” u Varaždinskoj ulici duhovito su svojim gostima, uz fotografiju 97-godišnje bakice i njezine riječi “fale mi kafići da mogu prijavljivati buku”, na Facebooku poručili:”Danas baki ne možemo ugodit, zato ćemo pričekati”.

Isto su odlučili u splitskoj kavani ProCaffe u kojoj, otkako su gotovo tri mjeseca zatvorena njezina vrata, tek primaju narudžbe za torte.

– Zasad nismo otvorili. Nama to nije isplativo. Veći bi nam bili troškovi struje, vode, grijanja nego što bi bila zarada. Za nas ova mjera nema efekta, nismo na Rivi kojom prolaze horde ljudi. Zato i dalje samo radimo torte po narudžbi . A ni s tim, na ovaj način, nemamo neki promet – kazali su nam u kavani smještenoj u sklopu kompleksa legendarnog veslačkog kluba “Gusar”, na čijoj se terasi uz more, u normalnim okolnostima, Splićani uživaju osladiti i popiti kavu.