Grmoja: Plenkoviću su svi otkazali poslušnost, ni Jandroković nije zadovoljan

Grmoja: Plenkoviću su svi otkazali poslušnost, ni Jandroković nije zadovoljan

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o nadolazećim lokalnim izborima, ali i cijepljenju preko reda.

Zbog cijepljenja preko reda, Grmoja se osvrnuo na korupciju u zdravstvu.

“Predsjednik sam Antikorupcijskog vijeća, mogu predlagati tematske sjednice. Što se tiče korupcije u zdravstvu, ona još uvijek kao tema nije dogovorena, to treba dogovoriti samo vijeće”, rekao je Grmoja, dodajući da se nada da će se time uskoro baviti.

‘Političari se boje jedino da izgube na izbore

Grmoja smatra da građani trebaju kazniti korupciju izlaskom na izbore.

“Ali što se tiče korupcije, toliko ima tema. Ona je premrežila gotovo sve pore našeg društva. Mislim da je građanima dosta toga i da će početi otvarati oči i početi izlaziti na izbore. Političari se jedino boje toga da izgube na izborima.”

Dodao je da je trenutni izborni zakon “jedan od generatora korupcije u Hrvatskoj”.

“Dok smo bili dio vladajuće većine, uspjeli smo progurati barem to da netko tko je pravomoćno osuđen se ne može kandidirati na lokalnim izborima. To smo tražili i nacionalnoj razini. Jučer su se navršile dvije godine otkako je u Saboru odbačeno raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona. To je onaj ukradeni referendum”, tvrdi Grmoja.

Dodao je da najvećim strankama, HDZ-u i SDP-u, odgovara status quo, a Most se zalaže za promjene.

“Ako ova Vlada ne krene u suštinske promjene i u gospodarstvu, rezanju nameta, obračunu s korupcijom, pomoći poduzetnicima i obrtnicima, mislim da za Hrvatsku nema budućnosti”, smatra Grmoja.

‘Plenković je nervozan’

Osvrnuo se i na posljednje izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je ponovno bio oštar prema oporbi, a Grmoja navodi da je premijer nervozan zbog stanja u HDZ-u.

“Ako je itko nervozan, to je Plenković. Čujem po saborskim hodnicima da su mu gotovo svi otkazali poslušnost, da je jako nervozan, da je uvjeren da ga svi ruše. Možda otud takva nervoza. Čujem da su mnogi ministri u nemilosti, od Butkovića pa nadalje. Čujem da je i Vladimir Šeks više nije blagonaklon prema Plenković, a da ni Gordan Jandroković nije baš najzadovoljniji. Vidjet ćemo što će biti u HDZ-u”, rekao je Grmoja i dodao:

“Most je jako konstruktivan, prvi smo izašli sa smjernicama obnove Banovine. Nismo kao neki koji traže samo ostavke. Tražiti ostavku određenih ministara – kakav je smisao takvih inicijativa kad znamo da imaju čvrstu vladajuću većinu. Plenkovićeva priča o nekonstruktivnoj ili destruktivnoj opoziciji ne drži vodu, ali jasno je da je u određenim problemima. Ne idu mu stvari kako bi htio, nemaju dobre kandidate za lokalne izbore. Situacija za HDZ nije bajna. Siguran sam a će se već na ovim lokalnim izborima barem odškrinuti ta vrata promjena u Hrvatskoj i nadam se da će Most u nekim sredinama doći na vlast.”

Istaknuo je da je Most jako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa i u Sinju te da očekuju dobre rezultate u Rijeci i Zagrebu. Dodao je da će uskoro predstaviti i kandidata za župana Dubrovačko-neretvanske županije, navodeći da neki smatraju da bi Božo Petrov bio dobar kandidat za tu poziciju.

“Ne kažem da će Božo Petrov biti nužno kandidat, ali to je jedna od opcija o kojoj se špekulira.”

Ostavka Medveda?

Oporba je najavila da će tražiti ostavku ministra Tome Medveda zbog “slučaja Žinić”, ali Grmoja nije siguran koliko zahtjev za opozivom ima smisla.

“Sigurno se Plenković neće riješiti potpredsjednika stranke i Vlade.”