Veledrogerije: ‘Na točki smo pucanja, nekim bolnicama već je ograničena isporuka‘

Foto: pixabay

Predstavnici veledrogerija su na konferenciji za novinare objavili na koliko je narastao dug države

– Tri mjeseca nakon posljednje sanacije i rebalansa proračuna potkraj 2020. te dodatne uplate ljekarnama mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovi su dosegnuli razinu od 5,7 milijardi kuna, kakva je bila u listopadu, rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Veledrogerije, članice koordinacije pri HUP-u, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku. Javlja HRT

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka određuje se pravilnicima koje određuje Ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najvišu dopuštenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje Ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po tim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, objasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

– To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 ljudi. Dugovi bolnica otkad je formirana Koordinacija veledrogerija pri HUP-u su udvostručeni. Početkom 2018. imali smo 2,2 milijarde kuna duga, sad smo na 4,2 milijarde, rekla je Percač.

Uza sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

– Govorimo o bolnicama, o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobnost ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast duga bolnica veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

– Takav galopirajući rast duga je neodrživ. Još jednom upućujem apel da se zaustavi daljnji rast duga i da se isporučeni lijekovi i medicinski proizvodi plate, poručila je.

Bolnice su skinule maske

Predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar istaknuo je da lijekovi čine 20 posto potrošnje u zdravstvu, 80 posto je sve ostalo.

– Mnoge bolnice su napokon skinule maske i rekle da ne plaćaju lijekove jer su im limiti premali. Jasno je da se ne smije dirati prava pacijenata, to nitko ne bi htio, rješenje je racionalizacija sustava i povećanje davanja”, kaže Klobučar.

Predstavnici veledrogerija nisu željeli navoditi bolnice s najvišim dugom, no spomenuli su kako je jedan KBC u zadnijh šest mjeseci platio lijekove za samo jedan mjesec. O mjerama koje će zbog toga poduzeti prema bolnicama odlučit će svaka veledrogerija za sebe, rečeno je.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić ocijenio je kako bi zdravstveni sustav trebalo reformirati, no oni koji bi ga trebali reformirati ne doživljavaju nikakve probleme u hrvatskom zdravstvu.


– Oni se cijepe, dobivaju svoju uslugu, imaju svoje prijatelje i nemaju nikakvu potrebu kompromitirati svoj položaj. Tko je u čekaonicama? Ljudi s dna društva, oni su na listama, u čekaonicama, oni nemaju veze i dolaze na red za šest mjeseci, za godinu dana, rekao je Zorić.

Ocijenio je da u zdravstvu vlada kaotično stanje, od upravljanja do provedbe. “Ako drug raste za 300 milijuna kuna, jasno je da nešto dubinski ne štima, jedino korjenita reforma može riješiti problem”, poručio je.