Plenković o ruskom cjepivu: ‘Ne želimo doći u situaciju da nemamo nešto provjereno i sigurno u državi’

Plenković o ruskom cjepivu: ‘Ne želimo doći u situaciju da nemamo nešto provjereno i sigurno u državi’

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. 

Plenković je rekao da su govorili o najbitnijim temama prošlog tjedna i njegovim posjetima Dalmaciji i izborima u Mostaru.  Javlja RTL

“Zadovoljni smo je izabran Mario Kordić za gradonačelnika Mostara”.

Bez odobrenje EMA-e nema ruskog cjepiva u Hrvatskoj

Govorio je o ruskom cjepivu i njegovom odobravanju u Hrvatskoj. Kazao je da su osigurali dovoljno cjepiva za cijelu populaciju i bez ruskog cjepiva. 

“Hrvatska je članica EU. Procedura zaštite zdravlja je ojačana tako što prolaze filtere EMA-e i nacionalnih agencija. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti druge mogućnosti. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, postavit ćemo upite. Očekujemo da Rusija koja ima kontakte s EMA-om, ako Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, mi želimo biti u poziciji da smo rezervirali dovoljne doze kako bi popunili naše doze”, kazao je Plenković. 

“Kada cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, onda za kvalitetu odgovara proizvođač, a bez toga odgovara država. Ne želimo doći u situaciju da nemamo nešto provjereno i sigurno u državi”, rekao je Plenković. 

Rekao je da bi i bez Sputnjika trebalo doći više cjepiva. Do kraja ožujka bi trebalo doći oko 600 tisuća doza cjepiva. Što se tiče Sputnjika, još u pregovorima nisu došli do cijene. 

Nije znao za Šeksovu tužbu protiv Hrvatske

Govorio je i o propasti šećerana u Slavoniji. “Vjerujemo da ćemo nastaviti voditi računa i o proizvodnji šećera i projektu Slavonija i Baranja”, kazao je. 

Na pitanje kako komentira tužbu Vladimira Šeksa protiv Hrvatske. “Nisam s time bio upoznat do nedavno”, kazao je Plenković. Dodao je i da su 95 kandidata za lokalne izbore već odredili. 

“Uz Filipovića u Zagrebu, tu je Vice Mihanović u Splitu, Ivan Radić u Osijeku i Josip Ostrogović u Rijeci”, pričao je o kandidatima u četiri najveća grada. 

Odgovor Komadini i Stožeru Istre

“Ako je netko za jačanje županija to je HDZ. Smiješno mi je da Komadina ide sa tezom da mi želimo centralizaciju. Jako je bitno što tko govori o temi cjepiva i njegovoj pouzdanosti. Ako čelnik županijskog zavoda kaže da oni ne preporučuju AstraZenece starijima od 65 godina, to je suprotno stručnjacima. To je neodgovorno. Ukazujemo na vid komunikacije koji zbunjuje ljude i unosi nemir. Ako je čak i u stručnoj literaturi i analizi procjenjeno da štiti od smrti, teških simptoma, respiratora, onda nije dobro da netko u jednoj županiji odluči voditi neku svoju politiku”, kazao je. 

“A što se tiče Istre. Ono što je praksa Stožera da ako je negdje epidemiološka slika teža, onda županijski stožeri donose strože mjere. Kada pogledamo situaciju u dva i pol mjeseca, imamo dobre rezultate. Mjere su bile primjere ugrozi. Ako procjenimo da su okolnosti takve da možemo nešto dalje relaksirati, onda ćemo to napraviti”, rekao je Plenković.